Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

11-3-2005

De Rijksgebouwendienst heeft op 9 maart 2005 in opdracht van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) de huisvesting voor de Spoorwegpolitie in Leeuwarden in een pilot elektronisch aanbesteed en geveild.

Vijf Nederlandse aannemers namen hier op uitnodiging van de Rijksgebouwendienst aan deel. Aanleiding voor de pilot is dat de Rijksoverheid samen met de bouwsector kennis en ervaring wil opdoen met deze nieuwe manier van aanbesteden. Volgens publicaties en eerdere pilots zijn de voordelen: grotere transparantie en objectiviteit, verlaging van transactiekosten, tijdsbesparing, een realistischere marktprijs en gemakkelijker toegang voor aanbieders. Van belang is dat de nieuwe EU-richtlijn voor Europees aanbesteden, die in 2006 van kracht wordt, deze vorm van veilen mogelijk maakt.

Elektronisch aanbesteden en veilen
Elektronisch aanbesteden en in het bijzonder elektronisch veilen zijn instrumenten met mogelijke perspectieven voor de aanbesteding in de bouw. Dit en de komst van de nieuwe EU-regelgeving waren voor de Rijksgebouwendienst aanleiding om samen met de bouwsector kennis en ervaring op te doen door pilots met elektronisch aanbesteden uit te voeren. Eerdere pilots vonden plaats in april 2002 en december 2003. De projectorganisatie 'Professioneel Inkopen en Aanbesteden' (PIA), ingesteld door de Rijksoverheid, heeft de resultaten van deze pilots gepubliceerd in twee brochures: 'Pilot elektronisch veilen Rijksgebouwendienst' en 'Evaluatie e-veiling binnenschilderwerk De Boschpoort te Breda'.
De Rijksgebouwendienst heeft voor deze pilot gekozen voor elektronisch aanbesteden in combinatie met elektronisch veilen. Een elektronische veiling is een zich herhalend proces langs elektronische weg waarbij op basis van een goed bestek, waarin de kwaliteit van het project is vastgelegd, inschrijvers hun inschrijfsom kunnen verlagen. Daarvoor zijn twee manieren: continu veilen en veilen in rondes. Continu veilen houdt in dat een tijdspad, eventueel met verlengtijden, vastgesteld wordt waarbinnen geboden kan worden. Dit heeft meestal als resultaat dat de inschrijvers op het laatste moment versneld gaan bieden. Veilen in rondes geeft een meer gespreid beeld van bieden, doordat de inschrijver één bieding per ronde mag doen.

Verloop pilot
Onderwerp van de derde pilot van aanbesteden en veilen was de vernieuwde huisvesting van de Spoorwegpolitie in Leeuwarden. Het gaat hierbij om een nieuw inbouwpakket en een totale herinrichting van de begane grond van het pand. De pilot is uitgevoerd met vijf van tevoren geselecteerde inschrijvers. Vanuit het ministerie van VROM werden de biedingen door circa 30 aanwezigen gevolgd op een groot scherm. Hierbij waren aanwezig vertegenwoordigers van de Rijksgebouwendienst en VROM, het bedrijfsleven en de landsadvocaat. Het veilen vond plaats in totaal 14 rondes, waarin 26 biedingen plaatsvonden. Er waren 12 wijzigingen in gunning ten opzichte van de laagste bieding. De laagste bieding in ronde 1 bedroeg 418.435, aan het einde van de veiling is het werk gegund voor het laagste eindbod van 379.000. Het verschil tussen eerste en laatste bieding van deze inschrijver bedroeg 9,42%. Ook van deze pilot zal in PIA-verband dit jaar een evaluatierapport worden gepubliceerd.

TenderNed
De Rijksgebouwendienst is van plan een afrondende pilot in oktober 2005 te organiseren. Hierbij zal waar mogelijk gebruik worden gemaakt van het in ontwikkeling zijnde nationaal elektronisch aanbestedingssysteem TenderNed (een initiatief van Rijkswaterstaat en Prorail). Hiernaast verwacht de Rijksgebouwendienst dat de uitkomst van de pilots zal zijn dat deze vorm van aanbesteden een positieve bijdrage levert aan het opdrachtnemer-opdrachtgeverschap.