Gerechtelijke organisatie

Vrijspraak van moord op spoorwegovergang. Veroordeling wegens dood door schuld

Arnhem, 11 maart 2005 â Een 62-jarige man is vandaag door de rechtbank Arnhem vrijgesproken van moord en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 102 dagen wegens dood door schuld.

De man is op 1 augustus 2003 met zijn auto, met daarin als medepassagier zijn echtgenote, de spoorwegovergang in Culemborg opgereden, terwijl de spoorbomen al gedeeltelijk naar beneden waren en de alarmbellen in werking. Hij heeft, nadat hij op de spoorwegovergang is gestopt, de auto verlaten en is weggelopen. Daarna heeft een aankomende trein de auto geschept. Ten gevolge daarvan is zijn vrouw die in de auto was achtergebleven, overleden.

De verdachte heeft steeds gezegd dat hij niet weet hoe hij op de spoorwegovergang terecht is gekomen. Hij zegt op dat moment een âblack-outâ gehad te hebben. Uit de onderzoeksrapporten blijkt dat niet valt uit te sluiten dat de man, door een combinatie van stress, slaaptekort en een hoog temazepamgebruik (slaapmiddel), in een sluimertoestand de spoorwegovergang is opgereden

Verder zijn geen feiten en omstandigheden gebleken die een dergelijke sluimertoestand onaannemelijk maken dan wel wijzen op het tegendeel. Daarom kan naar het oordeel van de rechtbank niet wettig en overtuigend worden bewezen dat de man de opzet had zijn vrouw van het leven te beroven..

De man wordt wegens dood door schuld veroordeeld tot een gevangenisstraf van 102 dagen. Dat is gelijk aan de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht.

LJ Nummer

AS9894

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl
Datum actualiteit: 11 maart 2005 Naar boven