Kenniscentrum Elektronische Overheid

11 mrt 2005

Jaarboek ICT en samenleving 2005. Kennis in netwerken

keyboard Overheid

Het Nederlandse ICT-Innovatiesysteem staat in de mondiale subtop op ruime afstand van landen als de Verenigde Staten, Japan en Finland. Dit blijkt uit het derde Jaarboek ICT en samenleving 2005. Kennis in netwerken.

Het Jaarboek is een samenwerkingsproject van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), het programma Maatschappij en de Elektronische Snelweg van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO-MES) en het Kenniscentrum Grote Steden (KCGS). Andere belangrijke bevindingen zijn:

* Investeringen in ICT werken contraproductief als niet tegelijkertijd veranderingen in de organisatie en in de kennis van werknemers plaatsvinden.

* De inrichting van zorgprogrammas vergroot de efficiëntie van ziekenhuizen, maar dit wordt vaak belemmerd door belangentegenstellingen tussen de betrokkenen.
* ICT-gebruik versterkt de sociale cohesie in grote groepen, maar verzwakt deze juist in kleine groepen.
Nederlandse werknemers kennen weinig computerangst.
* In het onderwijs is de ICT-infrastructuur steeds beter op orde en wordt ICT steeds vaker ingezet door leraren voor kennisoverdracht en voor actieve kennisverwerving door leerlingen zelf.
* Scholing via ICT kost minder tijd dan het traditionele cursusaanbod, maar is wel duurder.