VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis: fout in aangifteprogramma belastingen

Amersfoort, 11 maart 2005

Vereniging Eigen Huis ontdekt fout in aangifteprogramma

In het aangifteprogramma Inkomstenbelasting 2004 van de Belastingdienst zit een fout. Woningbezitters die vallen onder de bijleenregeling krijgen hierdoor een lagere eigenwoningschuld op hun nieuwe woning en kunnen als gevolg daarvan minder rente aftrekken, terwijl zij wel recht op die aftrek hebben. Vereniging Eigen Huis heeft om opheldering gevraagd bij het Ministerie van Financiën. Het ministerie heeft inmiddels laten weten dat deze fout gerepareerd zal worden door een besluit waar belastingplichtigen eventueel met terugwerkende kracht een beroep op kunnen doen.

Een eigenwoningbezitter valt de bijleenregeling als hij na 1 januari 2004 een andere woning heeft gekocht en/of zijn woning heeft verkocht. De bijleenregeling houdt in dat de overwaarde van de oude woning moet worden gebruikt voor de aankoop van de nieuwe woning. Gaat iemand toch een financiering aan voor het bedrag van de overwaarde dan is renteaftrek over dat bedrag niet mogelijk. De aankoopkosten van de nieuwe woning mogen in het aangifteprogramma worden opgeven. Dergelijke kosten verminderen het bedrag aan overwaarde dat volgens de bijleenregeling in de volgende woning moet worden ingebracht. De rekenhulp en de helptekst in het aangifteprogramma geven echter onterecht aan dat kosten van geldlening, zoals notariskosten en taxatiekosten die gemaakt zijn in verband met de financiering, geen aankoopkosten zijn. Dit zou betekenen dat eigenwoningbezitters voor hun nieuwe woning een lagere schuld krijgen waar zij de rente over kunnen aftrekken. In een eerder genomen besluit uit 2001 is echter bepaald dat dergelijke kosten wel met renteaftrek meegefinancierd kunnen worden.

VEH heeft deze onjuiste toepassing van het besluit aangekaart bij het Ministerie van Financiën. Het Ministerie heeft aangegeven dat deze fout gerepareerd zal worden. Belastingplichtigen die hun aangifte reeds verstuurd hebben naar de Belastingdienst kunnen via de bezwaarprocedure of via een verzoek om ambtshalve vermindering alsnog om aanpassing vragen.

Noot voor de redactie,