De Nederlandse Bank


DNB-directeur Schilder lid van nieuw toezichtsorgaan accountancy
11/03/2005

DNB-directeur prof. dr Arnold Schilder heeft onlangs zitting genomen in een nieuw internationaal toezichtsorgaan dat de algemeen maatschappelijke en publieke belangen in de accountancy gaat bewaken. Het nieuwe orgaan, onder de naam Public Interest Oversight Board (PIOB), gaat met name de werkzaamheden van de International Federation of Accountants (IFAC) aan een toeziend oog onderwerpen.

Doel daarbij is te waarborgen dat in de accountancy de maatschappelijke belangen worden gediend, en dat deze niet worden overvleugeld door het commerciële belang van de accountant.

De IFAC werkt aan de ontwikkeling van internationale standaarden op het gebied van auditing, kwaliteitscontrole en scholing, en ook aan ethische normen voor zaken zoals de onafhankelijkheid van de accountant. Het nieuwe toezichtsorgaan PIOB is opgericht door koepelorganisatie IOSCO van internationale beurstoezichthouders, het Basel Committee of Banking Supervision, de International Association of Insurance Supervisors, de Wereldbank en het Financial Stability Forum.

Voorzitter van de nieuwe PIOB is Stavros Thomadakis, hoogleraar financiën aan de Universiteit van Athene en oud-voorzitter van de toezichthouder op de Griekse financiële markt.

Zie hieronder het persbericht dat is uitgegeven bij de start van PIOB.

Downloads

Download Persbericht PIOB

Zie het origineel