Openbaar Ministerie

Persberichten
Alkmaar, 11 maart 2005

Hoge boetes geëist tegen bedrijven energiecomplex Petten

Lange reeks milieudelicten
Hoge boetes geëist tegen bedrijven energiecomplex Petten

Het Openbaar Ministerie heeft hoge boetes geëist tegen drie bedrijven die verdacht worden van een reeks
milieudelicten. De bedrijven zijn gevestigd op het energiecomplex te Petten. Als het aan de officier van justitie ligt moet ieder bedrijf één miljoen euro boete betalen, waarvan een half miljoen euro voorwaardelijk. Volgens het Openbaar Ministerie is het deze zogenaamde moderne innovatieve bedrijven zeer aan te rekenen dat ze zo onzorgvuldig om zijn gesprongen met gevaarlijke stoffen.

Op het energiecomplex te Petten zijn verschillende bedrijven gevestigd die onderzoek verrichten naar de toepassingen van energiebronnen. Drie van deze bedrijven wordt verweten niet te voldoen aan vergunningen als het gaat om beheer en opslag van gevaarlijke stoffen. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de bedrijven gevaarlijke stoffen opgeslagen in ruimten die daarvoor onvoldoende geschikt zijn. Ook zeer ernstig zijn de feiten waarbij stoffen daadwerkelijk bij elkaar gezet zijn terwijl dat verboden is vanwege de gevaarlijke situatie die door deze verkeerde opslag ontstaat.

Tijdens een onderzoek in september 2003 kwamen per bedrijf dertig delicten aan het licht waarbij de opslag van gevaarlijke stoffen te kort schoot. Het gaat daarbij om zuren (zoutzuur, zwavelzuur, fluorwaterzuur,
salpeterzuur), fluorides en gassen.

Het onderzoek en de dagvaardingen hebben geen betrekking op de kernreactor die zich op het complex bevindt