Gemeente Dordrecht


Persbericht

Leusden Park Rozendaal is Beste Jantje Betonbuurt van Nederland! Uitslag Jantje Beton actie 'Hoe scoort jouw buurt' vandaag bekend gemaakt

Utrecht, 11 maart 2005 - De wijk Park Rozendaal in Leusden mag zich vanaf vandaag de Beste Jantje Betonbuurt van 2005 noemen. Dat maakte Jantje Beton directeur Henk Kasbergen bekend op Radio 1 in het NCRV programma 1opdemiddag. Andere genomineerden voor de titel waren de Cremerbuurt in Amsterdam, Warnsveld Oude Dorp, Dordrecht Stadspolders en Leersum Zuid.

Drie weken geleden startte Jantje Beton de actie Hoe scoort jouw buurt, een oproep aan kinderen, jongeren en ouders om te kijken hoe het is gesteld met de speelruimte in hun eigen buurt. Op de site kon een multiple choice test worden ingevuld. Leverde de test een hoog aantal punten op, dan kon de deelnemer zijn buurt nomineren voor de titel 'Beste Jantje Betonbuurt van Nederland'. Bij een lage score kon genomineerd worden voor de Slechtste Jantje Betonbuurt.

Duizenden mensen gaven gehoor aan de oproep en vulden de test in. Hieruit volgden vijf nominaties voor de beste en vijf voor de slechtste buurt. Welke buurt volgens de bewoners die deelnamen aan de actie zich de Slechtste Jantje Betonbuurt mag noemen wordt morgen bekend gemaakt.

Nederland kent een aanzienlijk tekort aan speelruimte. Van de norm van 3% van het bebouwde oppervlak wordt nauwelijks de helft gerealiseerd. Gebouwen en auto's krijgen vaak de prioriteit. Terwijl buiten spelen voor de jeugd enorm belangrijk is, voor de gezondheid en het voorkomen van gewichtsproblemen maar ook voor het leren omgaan met elkaar. Door samen te spelen leren kinderen ook samen te leven.

"We zijn dan ook heel blij met deze inspirerende voorbeelden van fijne speelbuurten", aldus Henk Kasbergen. "Dat toont aan dat er door een goede samenwerking tussen de bewoners onderling en de gemeente altijd wel een oplossing te vinden is. Of je nu in een stad als Amsterdam woont of in een dorp als Warnsveld."

De kersverse Beste Jantje Betonbuurt in Leusden is een goed voorbeeld van die samenwerking. De bewoners leggen ieder maand een bedrag in voor de gemeenschappelijke speelvoorzieningen. Voor de kinderen zijn er niet alleen speeltoestellen, maar is ook voorzien in 'speelgroen' zoals watertjes en klimbomen. Ook met de oudere jeugd en de allerjongsten is rekening gehouden. Doordat de bewoners gezamenlijk hebben besloten hun auto's aan de rand te parkeren vormt verkeer geen beletsel voor zelfs de kleinsten om lekker buiten te spelen.

Alle genomineerden zijn de afgelopen week bezocht door verslaggevers van het NCRV radioprogramma Plein Publiek. Deze uitzendingen zijn te beluisteren op www.ncrv.nl.




Gemeente Dordrecht