Vereniging Nederlandse Gemeenten

TERMIJN MELDEN AFVALSTOFFEN OPGESCHORT

De termijn voor het melden van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke stoffen wordt opgeschort naar medio juli 2005.

Momenteel worden door de bedrijven die, gelet op artikel 2 onder a van het Besluit Melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen (Stb 2004, nr. 522), per 1 januari 2005 meldingsplichtig zijn, de nodige inspanningen verricht om deze meldingen vóór 13 maart 2005 te kunnen verrichten. Gelet op artikel 13 van genoemd besluit is dat de uiterste datum waarop de meldingen over de maanden januari en februari dienen te zijn verricht.

Problemen

Recent is uit diverse testen gebleken dat het elektronisch aanvragen van bedrijfsnummers en het verrichten van meldingen nog niet in alle gevallen probleemloos verloopt. Over deze problematiek heeft overleg plaatsgevonden tussen vertegenwoordigers van de meldingsplichtige bedrijven, het ministerie van VROM en het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen. In dit overleg is vastgesteld dat:
* de technische problemen die ten grondslag lagen aan de vertraging inmiddels grotendeels zijn verholpen.

* bedrijven veel minder tijd hebben gehad dan was beoogd om de noodzakelijke voorbereidingen te treffen. Gezien het belang van een zorgvuldige start van de vulling van de nieuwe meldingsdatabase voor de handhaving heeft VROM besloten om de periode, waarbinnen de eerste meldingen moeten worden gedaan te verlengen tot medio juli 2005.

Melden van afvalstoffen

Ten aanzien van het melden van afvalstoffen kunnen gemeenten twee rollen hebben. Enerzijds kunnen zij zelf meldingsplichtig zijn bij het in ontvangst nemen van bedrijfs- of gevaarlijke afvalstoffen, anders kunnen zij toezichthouder zijn op meldingsplichtige inrichtingen binnen de gemeentegrenzen.

Bovenbedoelde verlenging betekent dat het toezicht op de naleving van de meldingsplicht bij meldingsplichtige inrichtingen vallend onder gemeentelijk bevoegd gezag uitgesteld wordt.

Het verrichten van meldingen door meldingsplichtige gemeenten kan worden uitgesteld, maar dit hoeft niet. Meldingsplichtige gemeenten wordt geadviseerd het melden direct te starten zodra de benodigde voorbereidingshandelingen binnen hun gemeente succesvol zijn uitgevoerd.