Greenpeace

Greenpeace: ambassadeur Canada durft gesprek over zeehonden niet aan

Greenpeace-rapport haalt bewijslast voor legitimering zeehondenjacht onderuit

11 Maart 2005, Amsterdam, Nederland

De directeuren van Greenpeace International en Greenpeace Nederland hebben vanmorgen hun kritische rapport over de zeehondenjacht moeten achterlaten bij enkele ambassademedewerkers. De ambassadeur van Canada, met wie een afspraak was gemaakt om het onderzoek in ontvangst te nemen, durfde het gesprek niet aan en kwam niet opdagen. "Wij zijn teleurgesteld dat de Canadese ambassadeur zijn afspraken niet nakomt en het bij een belangrijk gesprek over de onverantwoorde zeehondenjacht laat afweten. Een klassiek voorbeeld hoe Canada met zaken omgaat, die wereldwijd veel weerstand oproepen", aldus Liesbeth van Tongeren, algemeen directeur Stichting Greenpeace Nederland. "Het is duidelijk dat duurzaam beheer van de ecosystemen in de zee geen prioriteit is voor Canada."

Samen met het rapport overhandigde Van Tongeren zo'n drieduizend persoonlijke brieven van donateurs die Canada oproepen onmiddellijk met de gruwelijke zeehondenjacht te stoppen. "You have failed to stop your fishermen emptying the Canadian waters from cod. Now the seals are your target. When do you stop this madness? Stop it now", schrijft een betrokken donateur. "Stop killing, start thinking", voegt een ander de ambassadeur toe. Deze briefschrijvers staan niet alleen: uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Canadese burgers niet langer achter de jacht op deze babyzeehonden staat.

Het rapport "The Canadian sealhunt, no management and no plan", dat eerder deze week uitkwam, behandelt een voorbeeld van niet-duurzaam zeebeheer in Canada: de jaarlijks terugkerende zeehondenjacht. Tussen 2003 en 2005 heeft de Canadese regering een quotum van 975.000 zadelrobben gesteld die gedood mogen worden. Canada noemt de jacht duurzaam; het Greenpeace rapport toont onverbloemd aan dat van duurzaamheid geen sprake is. De zeehondenpopulatie kan zelfs in gevaar komen als Canada op deze schaal blijft doorjagen. Greenpeace maakt zich daar grote zorgen over en wil dat Canada stopt met de jacht.

Canada kent een jarenlange traditie van wanbeheer van haar zeeën: dankzij overbevissing is de kabeljauw bijna verdwenen. Dit is niet alleen funest voor het ecosysteem, maar heeft ook tot enorme werkloosheid onder de lokale bevolking geleid. De enige manier waarop deze neerwaartse spiraal doorbroken kan worden is de complexe problematiek in zijn totaliteit aan te pakken. Greenpeace pleit daarom voor duurzaam management, waardoor het Canadese ecosysteem de kans krijgt zich te herstellen. Een belangrijk onderdeel van duurzaam beleid vormt een uitgebreid netwerk van zeereservaten. Hierbinnen mag geen enkele commerciële activiteit plaatsvinden. In deze reservaten krijgt het zeeleven de kans om zich weer te herstellen. Alleen dan behaalt Canada winst voor zowel de natuur als de lokale bevolking die daarvan afhankelijk is. Volgend jaar gaat de Canadese regering nieuwe quota instellen voor de zeehondenjacht. Canada staat voor de keuze: doorgaan met dit wanbeleid dat wereldwijd steeds meer weerstand oproept of kiezen voor een duurzame toekomst. Greenpeace blijft druk uitoefenen op Canada om deze zinloze slachting van zeehonden te stoppen.