NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

Innovatieve slibverwerker vestigt zich in Delfzijl

11 maart 2005

De innovatieve slibverwerker Water & Soil B.V. vestigt zich op het MERA Park in Delfzijl. Het nieuwe bedrijf heeft hierover overeenstemming bereikt met Groningen Seaports. In eerste instantie levert het vier of vijf arbeidsplaatsen op, binnen een paar jaar zal het bedrijf groeien tot vijftien arbeidsplaatsen. N.V. NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, participeert samen met een aantal deskundige privé-investeerders in het bedrijf.
Water & Soil B.V. gaat vervuild slib (waterbodem) verwerken tot bouwstof. Watergangen, havens, meren en vijvers moeten regelmatig uitgebaggerd worden. Veel waterbodems zijn vervuild. Een groot deel van de vervuilde bagger wordt in depots opgeslagen, maar deze beginnen vol te raken. Het slib kan, zeker na een goede verwerking, uitstekend gebruikt worden als bouwstof, bijvoorbeeld als `funderingszand' of als grondstof voor beton.

Vergunningen
Voor het opstarten van een slibverwerkingsactiviteit zijn vergunningen nodig en moet de onderneming over de nodige kennis en ervaring beschikken. Water & Soil voldoet in ruime mate aan de vereiste vergunningen. De ondernemer heeft de eerste klanten al binnengehaald.

Heel Nederland
Water & Soil B.V. richt zich met haar activiteiten op heel Nederland en in de nabije toekomst wellicht ook op Noord-Duitsland. Bij de locatiekeuze is vooral gekeken naar een goede bereikbaarheid via water vanuit het hele land. De vervuilde slib komt immers uit het water en kan, onder andere uit kostenoverwegingen, het beste via water vervoerd worden naar de verwerker. De locatie in Delfzijl van Groningen Seaports voldoet uitstekend aan deze voorwaarden.