Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
11 maart 2005

INITIATIEVEN VAN DE BURGER CENTRAAL BIJ MAATSCHAPPELIJKE BINDING

De publieke manifestatie van het Breed Initiatief Maatschappelijke Binding (BIMB) die op 26 januari j.l. in de Haagse Ridderzaal voor het eerst plaatsvond, zal op 22 juni a.s. een vervolg krijgen. Initiatieven van individuele burgers en organisaties zullen daar centraal staan. Deze initiatieven hebben tot doel mensen met elkaar in gesprek te brengen, nieuwkomers wegwijs te maken in de samenleving, vormen te vinden voor uitwisseling en kennismaking en gemeenschappelijke activiteiten op te zetten op scholen, buurten en wijken en in bedrijven om de binding tussen de bevolkingsgroepen te versterken. Het kabinet heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met een nota waarin de plannen voor de vervolgbijeenkomst bekend worden maakt.

Op 26 januari hebben de minister-president en ministers van het kabinet gesproken met vertegenwoordigers van maatschappelijke, godsdienstige en levensbeschouwelijke organisaties over een Breed Initiatief Maatschappelijke Binding. Deze gesprekken hadden tot doel een extra impuls te geven aan de vele initiatieven die er in het land zijn om het sociale klimaat te verbeteren en de binding van burgers aan de samenleving te versterken. Tijdens de bijeenkomst zijn afspraken gemaakt over nieuwe initiatieven, zowel vanuit het kabinet als vanuit de betrokken organisaties, gemeenten en het bedrijfsleven.

Inmiddels zijn de actiepunten opgepakt en verder uitgewerkt. Dit gebeurt door de betrokken departementen en hun partners in de samenleving. Daarnaast komen lokale initiatieven binnen via RVD/www.zestienmiljoenmensen.nl. Een aantal daarvan zal gepresenteerd worden op de vervolgbijeenkomst van 22 juni.

RVD, 11.03.2005