Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
11 maart 2005

VOORTGEZET OUDERSCHAP EN ZORGVULDIGE SCHEIDING

Ouders die willen scheiden worden verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dat plan bevat afspraken over de verzorging en opvoeding van hun kinderen. Daarnaast moeten zij in een gezamenlijk verzoekschrift aangeven over welke van de gevraagde voorzieningen overeenstemming is bereikt en over welke er nog een geschil van mening bestaat. In de wet wordt vastgelegd dat een ouder niet alleen recht tot omgang met zijn kind heeft maar ook de plicht tot omgang heeft. Echtscheiding zonder tussenkomst van de rechter wordt afgewezen. De mogelijkheid om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap (om daarna zonder rechterlijke toets te kunnen scheiden) wordt afgeschaft. Dat zijn de hoofdlijnen van het wetsvoorstel 'Voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding', dat onder verantwoordelijkheid van minister Donner van Justitie is opgesteld en waarmee de Ministerraad heeft ingestemd.

Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat beide ouders na de scheiding gezamenlijk verantwoordelijk blijven voor de kinderen. Als zij samen het gezag houden dan zijn goede, controleerbare afspraken belangrijk om problemen in de toekomst te voorkomen. Bij het opstellen van het ouderschapsplan kan een mediator behulpzaam zijn. Het ouderschapsplan geeft tevens invulling aan de verplichting van de ouder om de ontwikkeling van de band van zijn minderjarig kind met de andere ouder te bevorderen. Het is immers in het belang van het kind dat het contact heeft met beide ouders. Het kabinet stelt voor dat ook de ouder zonder ouderlijk gezag verplicht omgang heeft met zijn kind. Dit is in lijn met het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en fundamentele vrijheden alsmede het Verdrag inzake de rechten van het kind.

Ook maakt het wetsvoorstel een einde aan de 'flitsscheiding'. Het is niet langer mogelijk een huwelijk via de burgerlijke stand om te zetten in een geregistreerd partnerschap. Dit partnerschap kan vervolgens buiten de rechter om worden beëindigd. De procedure levert in de praktijk grote problemen op omdat deze vorm van echtscheiding in het buitenland niet wordt erkend.

De ministerraad heeft de minister van Justitie gemachtigd het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State te sturen. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 11.03.2005