Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
11 maart 2005

Kabinet vermindert administratieve lasten met ruim 4 miljard euro

Het kabinet heeft een pakket concrete maatregelen naar de Tweede Kamer gestuurd om de administratieve lasten met ruim een kwart terug te dringen. In totaal wordt hiermee deze kabinetsperiode een netto reductie bereikt van ruim 4 miljard euro.

Het kabinet haalt hiermee zijn doelstelling om de administratieve lasten voor het bedrijfsleven in 2007 met 25 procent te verminderen. Het gaat om netto reducties. Nieuwe regelgeving is hier dus in verwerkt. Om dit lagere niveau structureel te handhaven, stelt het kabinet per ministerie een lastenplafond vast. Daarnaast kondigen de bewindslieden onderzoek aan naar de mechanismen die leiden tot het steeds opnieuw ontstaan van administratieve lasten, met als doel om deze verder duurzaam te verlagen.

Tot nu toe is voor 1,3 miljard euro aan reducties daadwerkelijk gerealiseerd. De overige maatregelen worden de komende jaren doorgevoerd. De ondernemer zal in de praktijk dus steeds meer van de maatregelen merken. Dit heeft onder andere te maken met de lange doorlooptijd van wetgevingstrajecten, het voorbereiden van uitvoering van ICT-maatregelen en de soms lange overgangstermijnen. Om de uitvoering van de plannen zeker te stellen, is een rijksbrede risico-analyse uitgevoerd. Hieruit blijkt dat - met extra inspanning - de geplande lastenverlichting in 2007 gehaald kan worden. Het kabinet vraagt ook het parlement, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om hun medewerking.

In april 2004 werd al een lijst maatregelen naar de Tweede Kamer gestuurd die optelde tot 18 procent vermindering. Door aanvullende lastenverlichtingen te bepalen, komt het totaal op ruim 25 procent reductie. Een greep uit de nieuwe maatregelen:
- gebruik van fiscale jaarrekening voor fiscale en commerciële doeleinden (400 miljoen euro);
- invoeren mogelijkheid elektronische facturering (230 miljoen euro);

- Arbowet: additionele vereenvoudiging door onder andere reductie nationale kop op regelgeving (ruim 60 miljoen euro);
- verhogen grensbedragen jaarrekeningenrecht voor het MKB (86 miljoen euro);

- vereenvoudiging etikettering waren (85 miljoen euro);
- schrappen verklaring geen bezwaar bij oprichting BV.

Daarnaast onderzoekt het kabinet aanvullende maatregelen om de administratieve lasten verder te verlagen. Enkele voorbeelden:
- verdere vereenvoudiging loonbegrip, inclusief 'kleine baantjes' en vereenvoudiging artiestenregeling;
- vereenvoudiging hygiënecodes en drank- en horecawet;
- aanpak van irritatie over overheidsformulieren;
- één vergunning voor omgeving (milieu, flora en fauna, water).

RVD, 11.03.2005