De Unie


Kritiek De Unie op CAO-gedrag âomroepboboâsâ
11/03/2005

Culemborg, 11 maart 2005 - De Unie, vakbond voor professionals en leidinggevenden, heeft ondanks het bereikte
CAO-onderhandelingsresultaat zware kritiek op het klassieke CAO-gedrag van de Hilversumse âomroepboboâsâ. Dat is de analyse van Uniebestuurder Robert Schuurman, terugkijkend op de bijzondere onderhandelingen voor de CAO Publieke Omroep.

âAls een intensieve discussie gevoerd moet worden over de toekomst van het arbeidsvoorwaardenbeleid willen we niet meer worden geconfronteerd met mandaatproblemen. Omroepwerkgevers zullen hun onderhandelaars de ruimte moeten geven om op basis van inhoudelijke argumenten nieuwe en wellicht ongebruikelijke oplossingen te zoeken.â

Volgens Schuurman hebben de Haagse bezuinigingsplannen als âeen zwarte schaduw boven de CAO-onderhandelingen gehangenâ. Modernisering onder het mom van bezuinigingen zijn wat De Unie betreft überhaupt niet aan de orde. âWerkgevers hebben nauwelijks aandacht voor een meer op maat gesneden beloning van professionals in de omroep. De Unie vindt dat het de hoogste tijd is voor individuele keuzevrijheid op het terrein van arbeidsvoorwaarden en employabilityâ, aldus Schuurman.

De Unie zal in de komende weken haar achterban raadplegen over het behaalde CAO-resultaat, maar tevens inventariseren, waar de prioriteiten moeten liggen in de komende besprekingen.