Gemeente Hulst


Persbericht - 11.03.2005

Brand meterkast Blaauwe Hoeve vervolgstappen

Gistermiddag, donderdag 10 maart 2005, ontstond wederom een brand in een meterkast van een van de flats op het terrein van bejaardenhuis De Blaauwe Hoeve te Hulst. Om aan de bewoners en de familieleden alle beschikbare informatie te verstrekken en om helderheid te creëren, vond deze ochtend, vrijdag 11 maart 2005, in De Blaauwe Hoeve te Hulst een informatiebijeenkomst plaats. Naast het verstrekken van informatie konden de bewoners en hun familie daar ook hun vragen kwijt.

Bij deze bijeenkomst waren o.a. aanwezig: burgemeester Mulder, de heer Janse (directeur van De Blaauwe Hoeve), de heer Valckx (directeur van de Woonstichting Hulst), de heer Rijk (brandweercommandant van Hulst) en de heer Nelemans (Delta NV). Verder waren er vertegenwoordigers van de verzekering en van het bedrijf dat de appartementen gaat reinigen aanwezig.

Burgemeester Mulder gaf een terugblik op de gebeurtenissen van de afgelopen 14 maanden. In deze periode vonden 3 brandmeldingen plaats in een- en hetzelfde splinternieuwe gebouw, en steeds in een meterkast. De eerste brand werd gemeld op 27 december 2003. Een jaar later vond op 21 januari 2005 opnieuw een brand plaats. Beide branden ontstonden vanwege een mechanische storing. Naar aanleiding hiervan werden gisteren werkzaamheden uitgevoerd in een meterkast op de 5e verdieping in het gebouw. Er zouden meters worden verwijderd, teneinde deze op de testbank te kunnen leggen voor een KEMA-onderzoek. Tijdens de werken in de meterkast ontstond een steekvlam, met brand en grote rookontwikkeling tot gevolg. Het verschil met de eerdere 2 branden in de meterkast, was dat in deze 3e situatie sprake was van een manuele handeling ipv een mechanische storing.

Uit oogpunt van veiligheid en gezien het grote effect op de bewoners van de betreffende flat, heeft burgemeester Mulder besloten dat er geen bewoners in het betreffende pand mogen terugkeren, alvorens de meters en aanverwante zaken in de meterkasten van het gebouw zijn vervangen. De burgemeester onderstreepte dat er absolute garantie dient te zijn en dat er geen concessies worden gedaan. Delta NV gaat de vervangingswerkzaamheden binnen de korst mogelijke periode uitvoeren. Naar verwachting gaan de vervangingswerkzaamheden zon 10 à 14 dagen in beslag nemen. Tijdens deze periode worden de appartementen ook volledig gereinigd.

De bewoners worden deels opgevangen bij familie en deels door De Blaauwe Hoeve. De bewoonbaarheid van de tijdelijke woonruimten, voor hen die in De Blaauwe Hoeve worden opgevangen, wordt zo optimaal mogelijk gemaakt. Voor de begeleiding, verzorging en opvang van deze mensen zet De Blaauwe Hoeve extra personeel in. Daarnaast wordt hen volledige catering aangeboden.
De bewoners worden zoveel als mogelijk ontlast van alle mogelijke zaken die ten gevolge van de brand, ten tafel komen. Deze worden daar waar mogelijk uniform geregeld. Verzekeringsaangelegenheden en dergelijke worden tevens centraal opgepakt.

Na vervanging van de meters in de getroffen flat, zullen uit voorzorg ook alle meters in de overige appartementen van het nieuwbouwcomplex worden vervangen. In deze appartementen zijn de meterkasten reeds voorzien van censoren. Deze gaan over tot alarmering wanneer de warmte in de kast toeneemt. Deze censoren vormen tot moment van vervanging van de meters voor extra veiligheid.

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl