Time : 3:43:40 PM
Date : Friday, March 11, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Nieuw advies van het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap in verband met de verontreiniging van de voedselketen door zware metalen

In een eerste advies van oktober 2004 pleitte het Wetenschappelijk Comité van het Voedselagentschap reeds voor het behoud van de maatregelen in verband met cadmium namelijk het verbod van de uitvoer van levende runderen ouder dan 18 maand uit de gemeenten Lommel, Balen, Neerpelt en Overpelt en een systematische verwijdering en vernietiging van de nieren van deze runderen wanneer ze in België worden geslacht Bij de toepassing van deze maatregel is gebleken dat de veehouders hiervan weinig hinder ondervinden op het moment dat slachtrunderen verkocht worden.

Nu supplementaire analyseresultaten, ook van plantaardige producten, beschikbaar zijn en geëvalueerd werden beveelt het Wetenschappelijk Comité in zijn nieuw advies (advies nr 01-2005, dit advies is ter beschikking op de website van het Agentschap www.favv.be ) aan om deze maatregelen uit te breiden naar een aantal bijkomende gemeenten.

Daarnaast dient volgens het Comité de risico-evaluatie voortgezet te worden waarbij bijzondere aandacht moet besteed worden aan plantaardige levensmiddelen (vooral bladgroenten en groenten met een lange groeicyclus).

Op basis van dit advies legde het Voedselagentschap in overleg met de bevoegde overheden en alle betrokken partijen verdere acties voor aan Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte. Het gaat hier om een aanpassing van het controleprogramma van het FAVV, de opvolging van de maatregelen op de bedrijven en in de slachthuizen:


- de beperkende maatregelen ten aanzien van runderen die langer dan 18 maanden in sommige gemeenten hebben verbleven worden uitgebreid tot volgende gemeenten of deelgemeenten: Zwijndrecht, Hemiksem, Wilrijk, Melsele (deelgemeente van Beveren) en Kruibeke (beperkt tot de deelgemeente Kruibeke). Bij slachtrunderen van deze gemeenten worden bijgevolg de nieren systematisch aan de menselijke consumptie onttrokken en de export van levende runderen wordt verboden.
- In genoemde gemeenten en de gemeenten hieraan grenzend, evenals in de regio Olen wordt een versterkte controle op de cadmiumgehalten in runderen gehandhaafd.

- De controlemaatregelen in de betrokken zones worden in 2005 voor groenten en fruit verscherpt: in plaats van 91 gerichte monsternemingen in 2004 zullen er in 2005, 240 worden uitgevoerd bij professionele telers. Veldvruchten die de normen overschrijden zullen niet tot de handel worden toegelaten.

- Daarnaast versterkt het FAVV haar controles op zware metalen in de voeding, (hoofdzakelijk in de plantaardige sector) ten einde de algemene blootstelling van de Belgische consument nauwkeuriger te kunnen bepalen (verhoging met ongeveer 300 monsternemingen en analyses).

Er wordt eveneens in overleg met de landbouworganisaties gewerkt aan teeltadviezen die door de landbouwers in de betrokken gebieden kunnen aangewend worden om de versleping van cadmium in de voedselketen zo laag mogelijk te houden. Door de aanwending van deze technieken kan de landbouw in deze gebieden gevrijwaard worden.

Deze maatregelen vergen op het vlak van analyses een extra uitgave van 56.000 euro, die wordt gefinancierd in de begroting van het FAVV.

Niet alle gewassen nemen in de zelfde mate cadmium op. De bemonsteringscampagne van het Voedselagentschap leverde gunstige analyseresultaten op bij gewassen zoals kool, bonen en aardbeien. In wortelgewassen met ondermeer schorseneren werden daarentegen wel overschrijdingen op het vlak van cadmium vastgesteld. Momenteel gaat het FAVV over tot het vestigen van een bewarend beslag voor 10 percelen nog niet geoogste schorseneren en wortelen in de betrokken gemeenten waarvan de normen werden overschreden en die bijgevolg niet voor menselijke consumptie mogen gebruikt worden.

Minister Rudy Demotte heeft deze maatregelen overlegd met de medewerkers van de Vlaamse Minister President, van de Vlaamse Milieuminister en van de Vlaamse Minister bevoegd voor de volksgezondheid.

Door de Vlaamse Ministers wordt met name nagegaan of er mogelijkheden kunnen gevonden worden tot schadeloosstelling van de landbouwers wiens producten niet kunnen gecommercialiseerd worden.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be