Provincie Overijssel

Actieplan om biologische landbouw te stimuleren

Gedeputeerde Piet Jansen heeft een plan voor aanpak voor de biologsiche landbouw in Overijssel gepresenteerd. Hij deed dat op een bijeenkomst voor biologische boeren in Vilsteren."Biologische landbouw heeft een rol bij de reconstructieopgave en bij het vitaal houden van het platteland in kwetsbare gebieden. Structurele groei in afzet is hierbij een harde randvoorwaarde," aldus Piet Jansen. Het plan is samen met de sector ontwikkeld.

Biologische producten met het EKO-keurmerk De ruim honderd biologische boeren in Overijssel kiezen voor duurzame aanpak, voor dierwelzijn, authenticiteit en kwaliteit. Daarnaast levert de biologische landbouw een bijdrage aan verschillende beleidsdoelstellingen van de provincie: diversiteit, vitaliteit en duurzaam beheer van het landelijk gebied. Ook voor het instandhouden van het landschap is de biologische sector zeer belangrijk. De derde reden voor de inzet van de provincie is de maatschappelijke- en marktwaardering voor biologische producten in de samenleving.

Volledig benutten

"Het is niet aan de provincie om het aantal biologische bedrijven of landbouwareaal te bepalen. De ontwikkeling van de biologische markt bepaald uiteindelijk of een rendabele bedrijfsvoering mogelijk is. Maar de provincie kan wel stimuleren en voorwaarden scheppen zodat u de mogelijkheden voor biologische landbouw volledig kan benutten", zo liet Piet Jansen de aanwezige boeren weten.

Zo wil de provincie helpen knelpunten in het ruimtelijke ordening- en vergunningenbeleid op te lossen. Daarnaast wil de provincie ook innovatie en kennisoverdracht stimuleren. Boeren kunnen van elkaar leren en de krachten bundelen om de afzet van hun producten te vergroten.

De provincie Overijssel behoort tot de 'grotere investeerders' in vergelijking met de andere provincies. Jaarlijks investeert Overijssel ruim 1,1 miljoen euro in de sector. O ok binnen de provinciale organisatie is het aanbod van biologische producten de afgelopen jaren vergroot. Van de omzet in de bedrijfskantine komt 28 procent uit de EKO-producten, dit staat gelijk aan

EUR 80.000,--.

Lees meer over het Plan van Aanpak Biologische landbouw

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2005 Provincie Overijssel