Gemeente Almelo



Voorstel uit burgerinitiatief aangenomen door gemeenteraad

De Almelose gemeenteraad stemde donderdagavond 10 maart in met het voorstel voor de Armoede Effect Rapportage. Uniek aan dit raadsvoorstel was dat het op de agenda is gekomen via het burgerinitiatief. De Almelose werkgroep Arm in Arm maakte in september 2004 als eerste gebruik van het burgerinitiatief. Vanaf nu wordt het format voor een raadsvoorstel aangepast. Bij belangrijke besluiten worden de gevolgen voor de Almelose minima duidelijk in kaart brengt door middel van een Armoede Effect Rapportage.

Sinds januari 2004 is het voor inwoners van Almelo mogelijk om voorstellen en onderwerpen voor de raadsagenda aan te dragen via het burgerinitiatief. De leden van de Almelose werkgroep Arm in Arm hadden in september vorig jaar de primeur. Met ruim vijfhonderd handtekeningen voldeden zij aan de voorwaarden om hun voorstel op de raadsagenda te zetten.

In november vorig jaar droeg de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders op om, samen met de werkgroep Arm in Arm, te komen met een uitgewerkt voorstel voor een Armoede Effect rapportage. Deze rapportage moet gezien worden als een hulpmiddel om te komen tot een integraal lokaal armoedebeleid. Donderdagavond stemde de raad in met dit initiatief en vanaf nu wordt het format voor een raadsvoorstel aangepast. Voortaan moet worden nagegaan wat de gevolgen zijn van besluiten voor het vrij besteedbare inkomen, voor het welbevinden en voor het toekomstperspectief van mensen met een minimuminkomen.