De Unie


Onderhandelingsresultaat CAO Algemene Banken
11/03/2005

Culemborg, 11 maart 2005 - De eerste CAO van 2005 in de bankensector is een feit. Werknemers die vallen onder de Algemene Banken CAO ontvangen per 1 mei 2005 een structurele loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 1%. De afspraken maken deel uit van de nieuwe CAO, waar gisteravond een onderhandelingsresultaat over is bereikt. Onderhandelaar Ewoud Teerink van De Unie - de grootste vakbond binnen de banken - is tevreden.

Naast de loonsverhoging is ook afgesproken dat er met ingang van 1 januari 2006 een bijdrage in de pensioenpremie van de medewerkers wordt verlangd. Indien de pensioenkosten meer zijn dan 15% van de loonsom, zal de helft van het meerdere door de werknemer moeten worden betaald met een maximum van 5% van de pensioengrondslag. De pensioenpremie zal niet in een keer worden ingevoerd maar zal met 1% per jaar plaatsvinden. Indien de nieuwe pensioenregelgeving een besparing van de pensioenlasten met zich meebrengt, zullen de besparingen tot 15% van de loonsom voor aanpassing van de regeling gebruikt worden om zo dicht mogelijk bij de huidige uittreedleeftijd van 62 jaar te komen. Voor medewerkers geboren voor 1 januari 1950 verandert er niets in de regeling (en). Uiteraard gaan zij ook pensioenpremie betalen.

De besluitvorming over de aanvulling ziektegeld is opgeschoven tot 1 juni aanstaande. Tot die datum blijven de werkgevers 100% van het salaris betalen. De CAO heeft een looptijd tot 1 januari 2006. Van 1 juli 2004 tot 1 januari 2006.