Gemeente Haarlem


11 maart 2005
sector Concernstaf

078/2005


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Haarlem sluit stadscontract met Rijk in het kader van grote steden beleid

Vrijdag 11 maart hebben minister de Graaf, minister Dekker en staatssecretaris van Gennip tijdens een feestelijke bijeenkomst met 30 grote steden waaronder Haarlem, stadscontracten afgesloten. Wethouder Rietdijk ondertekende namens Haarlem het contract met daarin afspraken over concrete resultaten die Haarlem gaat boeken. Haarlem ontvangt 73,7 miljoen euro voor de komende vijf jaar. Met dit geld kan de gemeente een groot aantal projecten blijven uitvoeren en investeren in gewenste ontwikkelingen in de stad. Het kabinet stelt voor alle grote steden circa E 3,5 miljard beschikbaar.


Geld voor urgente problemen

Het rijk heeft samen met Haarlem een specifiek contract opgesteld. Dit om de problemen aan te pakken die in Haarlem het meest urgent zijn. Daarvoor heeft Haarlem eigen plannen gemaakt bijvoorbeeld op het gebied van wijkvernieuwing, veelplegers, schoolverlaten, modernisering van bedrijventerreinen en bodemsanering.
Zo heeft Haarlem bijvoorbeeld afgesproken 5000 woningen te gaan bouwen, het aantal verblijfstoeristen op jaarbasis met 10% te verhogen en 30 hectare grootschalig groen aan te pakken.

Verzakelijking in samenwerking
Samen met de partners van de gemeente zoals woningbouwcorporaties, welzijninstellingen, onderwijs, OM en politie zullen de plannen worden uitgevoerd.
Wethouder Rietdijk: 'We gaan door met de uitvoering van reeds in gang gezette ontwikkelingen zoals de herstructurering in Delftwijk, Schalkwijk en Haarlem Oost. We gaan ook krachtig door met de economische versterking (Waardepolder), maatschappelijke opvang, schooluitval etc. Daarnaast komt er extra aandacht voor veiligheid. Door meer samenhang en samenwerking willen we het geld van het rijk zo goed mogelijk voor alle Haarlemmers benutten'.
Om resultaten te kunnen boeken krijgt Haarlem net als de andere grote steden van het kabinet drie doeluitkeringen (fysiek, economie en sociaal/integratie/veiligheid). De relatie tussen rijk en gemeente en gemeente en haar partners verzakelijkt. Er zal verantwoording moeten worden afgelegd als de resultaten niet bereikt worden.