Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Vierjaargetijden: een cyclus bijzondere concerten in het Glaspaleis georganiseerd door stichting Euriade.

In 2005 organiseert de stichting Euriade in samenwerking met Glaspaleis Heerlen, Venster op Cultuur, een Vierjaargetijden-cyclus. In de lente, de zomer, de herfst en de winter vormt het Glaspaleis steeds het decor voor een bijzondere ontmoeting tussen klank, kleur, vorm en woord. De vierjaargetijden- concerten vinden plaats op de zaterdagen 12 maart, 25 juni, 17 september en 10 december 2005 in het Glaspaleis om 19.00 uur.

De lente-editie staat in het teken van Duits-Oostenrijkse kunstuitingen: de componist Franz Schubert (1797-1828), de schrijver Heinrich Böll (19179-1985) en de Duitse schilder Ernst Wille. 12 maart staan Andreas Frölich (piano), Boris Garlitsky (viool), Alexander Zemtsov (viola), Alexander Hülshoff (cello) en Wolfgang Güttler (contrabass) op het podium (niveau 1). Het concert wordt voorafgegaan door een inleiding en een lezing van teksten van Heinrich Böll door de bekende toneelspeelsters Jutta Schmidt en Isabelle Carlson uit Berlijn. Op de 3e etage is van 1 t/m 15 maart een media-presentatie te zien over Böll en de andere leden van Gruppe 47 .

Zuid-Amerika staat, onder de noemer noche latino-americana , 25 juni centraal. Hierbij komen de beeldend kunstenaar Antonio Maro (Peru), enkele Zuid-Amerikaanse schrijvers en de componisten Diego Massimo Pujol en Astor Piazolla aan bod. Op 17 september staan de Italiaanse schrijvers Boccacio en petrarca samen met de kunstenaars Willi Strunk en Marianne Hilgers centraal. Tevens wordt er muziek van Mozart en Vivaldi gespeeld door de beroemde Kammerphilharmonie Amadé. In de winter, op 10 december, is het thema impressies uit Rusland. Er is werk te zien van de Russische schilder Boris Troitzki en er staan Russische schrijvers als Puschkin, Dostojewski en Tolstoi centraal. Ook is er muziek van Mili Balakirjew, Igor Strawinsky en Peter Tschaikowsky te horen.

Het is de bedoeling met deze vier concerten in de vorm van als het ware samensmeltende en elkaar versterkende kunstuitingen een bezinning te realiseren op de fenomenen tijd, natuur en cultuur in een bijzondere ambiance: in het Glaspaleis, waar transparantie een gegeven is &!

Kaartverkoop via de balie van het Glaspaleis: 045-5772200.

www.glaspaleis.nl

////////////

Informatie voor de pers:

Janneke Schmeitz/ Reggie Berkers

045-5772203

j.scmeitz8@heerlen.nl