TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 09-03-2005

Televisie
OPGELICHT
Uitzending zaterdag 12 maart
Nederland 2 - 20.31 uur

OPLICHTER NEDERLANDSE OUDEREN
AAN SPAANSE KUST ONTMASKERD

Na een speurtocht van enkele maanden is de redactie van OPGELICHT erin geslaagd om de 56-jarige Peter van Haperen op te sporen en te ontmaskeren. Peter van Haperen doet zich voor als fiscalist, advocaat en beleggingsadviseur. In die hoedanigheid heeft hij Nederlanders in Spanje voor minstens tienduizenden euro's opgelicht.

De 56-jarige Peter van Haperen voelt zich helemaal thuis aan de Costa Blanca. Hij is een bekende verschijning binnen de Nederlandse gemeenschap in Benidorm en omgeving. Vooral Nederlandse ouderen weten de weg naar hem te vinden. Want Van Haperen is van alle markten thuis. Hij heeft een hele reeks visitekaartjes waar hij bij zijn oudere landgenoten grote indruk mee weet te maken. Hij geeft zich uit als advocaat, fiscalist en beleggingsadviseur. Zo komt hij in contact met de 70-jarige Mimi Snoek. Samen met haar man heeft ze een woning gekocht in een klein dorpje in de buurt van Benidorm. Ze vraagt hem of hij een goede belegging weet voor haar spaargeld, vijftigduizend euro. Van Haperen houdt haar voor dat ze een rendement kan verdienen van twintig tot dertig procent. Hij belooft haar ook dat hij de totale inleg zal terugbetalen, mocht er iets mis gaan. Ze wacht nu nog steeds op haar geld.

Mimi Snoek is niet de enige gedupeerde. De man weet ook raad met Nederlanders aan de Spaanse kust die juridisch advies nodig hebben. Tijdens het onderzoek van OPGELICHT in Spanje ontmoet de redactie nog andere Nederlanders die door deze man zijn opgelicht. In nog geen vijf maanden tijd, van september 2003 tot februari 2004, verdient hij zestigduizend euro voor juridisch en financieel advies. Maar hij levert niets. Als de gedupeerden hun geld opeisen, ontvlucht hij zijn huis. De gedupeerden kunnen hem daarna niet meer vinden.

Het lukt OPGELICHT om hem op te sporen....