VU Medisch Centrum

Psychisch trauma van partner oorlogsveteraan verdient aandacht

Depressie, angst en posttraumatische stress-stoornis komen bij partners van oorlogsslachtoffers vaak voor. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek verricht bij de leden en de donateurs van de Stichting Partners van Oorlogsgetroffenen ter gelegenheid van het tienjarig bestaan. Het onderzoek is onder andere door de afdeling medische psychologie van het VU medisch centrum uitgevoerd. In het onderzoek zijn problemen, ervaringen, zorgen en wensen van de partners in kaart gebracht. Daarnaast wordt de zorg- en dienstverlening beschreven en welke hulp het beste helpt.

Partners van oorlogsgetroffenen hebben de neiging om te zwijgen en geen aandacht te vragen voor hun problemen. Dat gebeurt in de gezondheidszorg vaak. De patiënt staat voorop, want "die heeft het al zo moeilijk". Het gevolg hiervan is dat partners onvoldoende aandacht krijgen en onvoldoende hulp. In dit boek wordt geadviseerd om niet te zwijgen maar te spreken. Met veel voorbeelden en citaten wordt dat toegelicht. Daardoor kunnen partners hun verhaal kwijt. Vooral in contact met lotgenoten vinden zij dan herkenning en krijgen zij erkenning voor hun problemen.
Bij deze problematiek gaat het niet alleen om partners van betrokkenen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook om partners van jonge militaire veteranen. Met het toenemende aantal vredesmissies (denk aan de oorlog/vredesmissie in Irak) is deze partnerproblematiek nog steeds en weer zeer actueel.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Partners van Oorlogsgetroffenen is bij alle partners die zijn aangesloten bij deze vrijwilligersorganisatie een sociaal-wetenschappelijk/ psychologisch onderzoek gedaan. De resultaten worden beschreven in het boek
Spreken is zilver, zwijgen is goud? Partners van oorlogsgetroffenen tien jaar aan het woord

Het boek is geschreven door Henk van der Ploeg, Ilona Roos-Reuling en Pim Cuijpers. Op zaterdag 12 maart 2005 om 11.30 uur wordt het aangeboden aan mevrouw drs. P. Huitsing, directeur van de Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WO II, van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die dit boek namens de staatssecretaris van VWS in ontvangst zal nemen. Plaats: Hogeschool De Horst, Horstlaan 2 te Driebergen.