Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Otto Wilgenhof verrassend winnaar ASV Voorjaarstoernooi

Het schijnt Ruud Janssen niet gegeven te zijn het ASV Voorjaarstoernooi, dat afgelopen zaterdag werd gehouden, op zijn naam te schrijven. De IM uit Zevenaar moest afgelopen jaar Mark van der Werf voor laten gaan op weerstandspunten en dit jaar liep het nog dramatischer af. De speler van meesterklasser Utrecht ging de slotronde in met een half punt voorsprong op zijn tegenstander Otto Wilgenhof, OSBO-kampioen Vincent Rothuis en de Wageninger Hendrik Marks. Na een zet of 12 stond Ruud Janssen met wit al zo goed tegen de ASV'er dat de winst een kwestie van tijd leek. Ik wilde vervolgens te snel winnen. Ik had rustig moeten doorspelen, verklaarde Janssen na afloop het onheil wat hem overkwam. Het terugofferen van een pion leverde Janssen nog wel een winnende aanval op, maar Wilgenhof kreeg wel weer tactische kansen. Juist toen Ruud Janssen de winst leek binnen te halen, toverde de Dierenaar een laatste schwindle uit de hoge hoed en zowaar reageerde de bijna zekere toernooiwinnaar verkeerd. Een fraai mat volgde, daar waar Wilgenhof matgezet had moeten worden. Wilgenhof kwam zo op 5½ punt en daar kon alleen de winnaar van het treffen tussen Vincent Rothuis en Hendrik Marks bijkomen. Een spectaculaire partij bleef redelijk in evenwicht tot in het eindspel. In het damepaard tegen damelopereindspel vlocht de 14-jarige kopman van BAT Zevenaar ineens een mat in de stelling.

Wilgenhof en Rothuis haalden mede door een onderlinge remise beiden 5½ punt en de weerstandspunten beslisten in het voordeel van de ASV'er. Achter dit duel eindigden twee grote favorieten voor de eindzege broederlijk op vijf punten: Ruud Janssen en Svetlin Stojanov. In de derde ronde vocht het duo een prachtig duel uit. Toen was het Janssen die de zege met een truc voor de poorten van de hel weghaalde.

In de B-groep eindigde het toernooi al even spectaculair. Bijan Zahmat, jeugdspeler van ASV was door de organisatie gevraagd om niet in groep C, maar een groep hoger te spelen, omdat dan beide groepen uit een even aantal spelers zouden bestaan. De 15-jarige wilde dat wel. Wat toen nog niemand wist, was dat deze ruil grote gevolgen zou hebben.
Doordat er veel remises waren in deze groep was er een grote groep spelers tot het laatste moment kanshebber. In de zesde ronde sloeg Arnout Karssenberg van De Toren echter toe. De Arnhemmer klopte de speler die vanaf ronde één aan de leiding ging, Jan Puijman uit Westervoort. De voortvarend gestarte Bijan Zahmat wist in dezelfde ronde na stukwinst Youri Gerritse uit Apeldoorn te kloppen. Tot ieders verrassing was de ASV'er ineens één van de vijf achtervolgers van Karssenberg en bovendien diens tegenstander uit de laatste ronde. Het aantal titelkandidaten werd met twee verminderd toen de Arnhemmers Michel Teunissen (De Toren) en Rogier van Gemert (ASV) in remise moesten berusten. Intussen had Bijan Zahmat met zwart een ver opgerukte b-pion in de stelling van Karssenberg gebracht. Met een tussenzet dacht de speler van De Toren deze echter te veroveren. Met een prachtig schijnoffer bracht Zahmat zijn pion op het promotieveld en dat leverde kwaliteitswinst op. Het vervolg speelde de Arnhemmer geroutineerd uit. John van Ginkel kwam ten koste van Mathieu Roskam nog wel naast de 15-jarige, maar ook hier beslisten de weerstandspunten in Arnhems voordeel.

Om het succes van ASV compleet te maken, schreef Tjé Wing Au de C-groep op zijn naam met 6½ uit 7. De ASV'er weerstond alle aanvallen op zijn koppositie en was na zes zeges al zeker van de groepswinst. Op www.asv-schaken.nl staat het toernooiverslag met fotos en de eindstanden. Het volgende ASV Voorjaarstoernooi zal vrijwel zeker op 18 maart 2006 worden gespeeld met wellicht dan toch de eerste toernooizege van Ruud Janssen. Eerst zal van 2 t/m 4 september het grand café van het Lorentz Kennisintensief Ondernemerscentrum weer het strijdtoneel zijn van het Open Schaakkampioenschap van Arnhem.

Erik Wille