Gemeente Den Haag

maart 2005
Kijkmiddag nieuwe stadsboerderij Wateringse Veld (10 maart)

De renovatie van de stadsboerderij in de Haagse wijk Wateringse Veld begint over enkele weken. Zondag 13 maart vindt daarom een kijkmiddag plaats. Op deze middag is het ontwerp van de stadsboerderij te zien. Ook is er ruimte om vragen te stellen. De kijkmiddag is van 14.00 tot 16.00 uur, in de toekomstige stadsboerderij aan de Bovendijk 141-143 in Den Haag.

Geschiedenis
In de Middeleeuwen stond op de plek waar de stadsboerderij komt een versterkt stenen huis, bewoond door de familie Uten Hoecke. De eerste vermelding van de woning stamt uit 1215. De boerderij die er nu staat is deels monumentaal. Het voorhuis stamt uit de 16e eeuw. De boerderij wordt zo nauwkeurig mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Functies stadsboerderij
Voorlichting, educatie en recreatie zijn de belangrijkste functies van een stadsboerderij. Bezoekers komen er in contact met dieren, de natuur en het milieu. Wijkbewoners ontmoeten elkaar op de stadsboerderij. Daardoor heeft het ook een sociale functie.

Welke dieren komen er wonen?
Op de boerderij komen de kalfjes Beike en Antje te wonen. Beike is vorige zomer geboren en Antje begin dit jaar. Verder komen er diverse schapen, geiten, kippen, konijnen, cavias en watervogels. Naast allerlei dieren komt op de boerderij een lesruimte. Kinderen in het basisonderwijs krijgen hier lessen over het werk en het leven op een boerderij. Verder komt er een ruimte waar kaas wordt gemaakt. Het beheer van de stadsboerderij valt onder de Dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag. Naar verwachting is de stadsboerderij eind 2005 klaar. De bijgevoegde foto geeft een beeld van de huidige staat van het voorhuis van de boerderi