Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Onafhankelijkheidsverklaring van Wilders Wilders

Onderwerp: Onafhankelijkheidsverklaring van Wilders Uitzenddatum: Zo. 13 maart 2005, 20.15u
Verslaggeving: Sven Kockelmann
Video: smalband / breedband (windows media player)

Wilders

Geert Wilders presenteerde vandaag zijn
âonafhankelijkheidsverklaringâ, een manifest waarin hij zijn politieke programma uiteenzet. In Netwerk een interview met de politicus waarin hij zijn plannen toelicht.

Nieuwe politiek
Met de verklaring wil Geert Wilders, de oud VVD-er die nu in de kamer zit als eenmansfractie, benadrukken dat hij onafhankelijk is van de âoude politieke eliteâ, die âhalfbakken maatregelenâ nemen omdat zij âniet durven te kiezenâ. Wilders pleit voor een nieuwe politiek, met een volledig andere stijl en inhoud.

Vrijheid
In het plan staat het begrip vrijheid centraal, omdat het volgens Wilders slecht gesteld is met de politieke, economische en culturele vrijheid. Zo pleit hij voor het terugdringen van overheidtaken, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en ontwikkelingssamenwerking. Ook vindt hij dat het ambtenarenapparaat met de helft kan worden verminderd.

Identiteit
Wilders wil dat Nederland zijn eigen identiteit handhaaft en daar trots op is. Hard optreden tegen radicale moslims en een strenger immigratiebeleid vindt hij belangrijk. Nederland moet zich bovendien meer onafhankelijk opstellen van een supranationale organisatie als Europa.

Fortuyn
Wilders erkent in Netwerk dat zijn programma veel overeenkomsten heeft met dat van Pim Fortuyn. Wel benadrukt hij dat het niet zijn bedoeling is Fortuyn te kopiëren.
Links:
De website van Geert Wilders
Biografie van Geert Wilders
Andere onderwerpen uit dezelfde aflevering:
Amsterdamse advocaten in Sierra Leone