Ministerie van Buitenlandse Zaken


Van Ardenne bezoekt Afghanistan en Pakistan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Den Haag, 11 maart 2004

MINBZ: Van Ardenne bezoekt Afghanistan en Pakistan Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) brengt volgende week een bezoek aan Afghanistan en Pakistan. Van zondag 13 t/m dinsdag 15 maart staat Afghanistan op het programma. Woensdag 16 en donderdag 17 maart wordt Pakistan bezocht.

Met het bezoek aan Afghanistan wil Van Ardenne het beleid van de regering Karzai ondersteunen en aanmoedigen door te gaan op de ingeslagen weg van wederopbouw en hervorming. Afghanistan behoort tot de grotere Nederlandse donorlanden: in 2004 ontving het land een bedrag van 52 miljoen Euro. Op het programma staan behalve bezoeken aan President Karzai en andere regeringsfunctionarissen ook gesprekken met internationale donoren en NGO's op het programma. Maandag 14 maart staat een veldbezoek aan het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT) in de Noordelijke provincie Pul-e-Khomri op de agenda. Bekeken zal worden hoe de reconstructie inspanningen op lokaal niveau kunnen worden versterkt.

De bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Pakistan concentreren zich met name op handel en investeringen en op
ontwikkelingssamenwerking. Nederland hecht aan versterking van de economische samenwerking met Pakistan. Zo is onlangs het bedrijfslevenprogramma PSOM (Programma Samenwerking Opkomende Markten) ook opengesteld voor Pakistan. Daarnaast wil Nederland het land ondersteunen bij de verbetering van het (beroeps)onderwijs. Op het programma staan onder meer gesprekken met premier Shaukat Aziz en andere regeringsfunctionarissen (onderwijs en financiën). Ook staan veldbezoeken aan een leerlooierij (in relatie tot handel en milieu) en een madrassa (Islamitische school) en gesprekken met vertegenwoordigers van NGO's en het Nederlands bedrijfsleven.