Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

11-3-2005

Minister Dekker (VROM) reist zondag 13 maart naar Praag om met haar Europese collega's te praten over duurzame renovatie van hoogbouw en de omliggende gebieden. Op 14 en 15 maart zal de conferentie over dit onderwerp plaatsvinden, voorgezeten door de Tsjechische minister Paroubek van Regionale ontwikkeling en minister Dekker. De twintig aanwezige bewindslieden uit de vijfentwintig lidstaten van de EU en de vier kandidaat-lidstaten willen middelen beschikbaar krijgen voor de aanpak van hoogbouw met een slechte onderhoudstoestand. Hoogbouw biedt in Europa huisvesting aan ruim 40 miljoen mensen.

De ministers Paroubek en Dekker openen op 14 maart de conferentie. Vervolgens krijgen de aanwezigen lezingen over de sociale problemen in hoogbouwwijken, in Praag in het bijzonder, en een studie over de problemen bij hoogbouw. Daarna bespreken zij de Europese dimensie van de problematiek en oplossingen die op Europees niveau gevonden kunnen worden. Op dinsdag 15 maart kunnen verschillende Niet Gouvernementele Organisaties (NGO's) input leveren voor de conclusies van de conferentie. Tot slot zullen de aanwezige ministers conclusies vaststellen in de vorm van een resolutie.
Het woonbeleid is sec de verantwoordelijkheid van de individuele lidstaten van de Europese Unie. Maar om de samenwerking op dit terrein te bevorderen, zijn sinds de jaren '80 regelmatig conferenties gehouden tussen EU-ministers die voor wonen verantwoordelijk zijn. In november 2003 hebben de bewindslieden in Padua Italië voor het laatst met elkaar gesproken. Ook daar stond het onderwerp duurzame renovatie van hoogbouw op de agenda. Tijdens die bijeenkomst hebben de ministers Dekker en Paroubek afgesproken gezamenlijk de huidige bijeenkomst te organiseren.