Digitale Gemeente Houten

Deurcollecte Roemenië, Band met Band

maandag 14 maart 2005 - Bron: Stichting Band met Band

HOUTEN - De zigeunerbevolking van Band, een dorpje in Roemenië (Transsylvanië), leeft in grote armoede. In kleine, krakkemikkige huisjes wonen vaak veel mensen. Er is geen direct uitzicht op betere leefomstandigheden. Door de Houtense Stichting Band met Band wordt in dit dorpje concrete hulp geboden.

Drs. Jan Hoetmer, voorzitter van de Stichting Band met Band: Roemenië heeft een zware winter achter de rug, de koudste sinds 15 jaar. De temperaturen lagen ver onder het vriespunt. Het voornemen van Roemenië om over een aantal jaren toe te treden tot de EU laat nu al zijn sporen na. De politieke situatie staat onder druk. De prijzen voor levensonderhoud zijn de laatste tijd enorm gestegen. Er zijn allerlei nieuwe belastingen gekomen. Veel mensen hebben daar geen geld voor. Die hebben al moeite om voldoende eten te kopen en de verwarming te kunnen betalen.

De Stichting Band met Band geeft financiële steun, biedt helpende handen (maaltijdvoorziening, meebouwen en verbeteren van huisjes) en doet kinderwerk. In 2004 zijn er drie bezoeken afgelegd aan Band.

Naast het geven van (nood-)hulp wordt toegewerkt naar structurele verbetering van de leefomstandigheden. De Stichting Band met Band is zowel door de burgemeester van Band als de president van de christelijke zigeunerunie gevraagd om de bouw van een multifunctioneel daycenter te realiseren. Dit centrum moet voorzien in kinderopvang/educatie en is bovendien de kerk en ontmoetingsplek voor de zigeuners. Bij de bouw van het centrum zullen de zigeuners zoveel mogelijk worden ingezet als werkkrachten.

Voor de financiering van de bouw is echter veel geld nodig! Totale kostenraming: 70.000,--. Door de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) is een subsidie van 25.000 toegezegd onder voorwaarde dat de stichting Band met Band 25.000 verzamelt via collectes, donateurs en acties. De dan nog resterende 20.000 wordt getracht via sponsors uit het bedrijfsleven te financieren. Via diverse acties is al ruim 11.000 opgehaald!

Omdat het onmogelijk is om vanuit Nederland de bouw goed te begeleiden is een betrouwbare Roemeense partner gezocht. Jan Hoetmer: De Roemeense stichting Dove heeft jarenlange ervaring met dit soort werkzaamheden in opdracht van diverse binnen- en buitenlandse charitatieve instellingen. De Stichting Dove zal de bouw begeleiden, waarbij de er maandelijks aan de Stichting Band met Band gerapporteerd wordt.

In de zomer van 2005 zal weer een groep van 30 jongeren afreizen naar Band om allerlei activiteiten te doen met en voor de zigeuners. Ook kunnen ze mogelijk een bijdrage leveren aan de bouw van het centrum. Via diverse acties (nieuwjaarsduik, koninginnedag) proberen ook deze jongeren geld bijeen te brengen voor dit doel. Ze zullen ook meedoen aan de collecte van komende week.

De Stichting Band met Band vraagt u gul te geven tijdens de deurcollecte. Mocht u de collecte missen, dan kunt u een bijdrage overmaken op gironummer 96 95 955 t.n.v. Stichting Band met Band te Houten. Mede namens de inwoners van Band: alvast bedankt! Meer info over dit project kunt u lezen op www.bandmetband.com

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).