ST. NATIONALE BOOMFEESTDAG


49-ste Nationale Viering Boomfeestdag 2005 in Kerkrade


49-ste Nationale Viering Boomfeestdag in Kerkrade:
600 kinderen en cast The Lion King helpen mee om nieuw GaiaPark-Kerkrade in het groen te zetten.

HEADLINE
Op 16 maart a.s. wordt een unieke Nationale Viering van de Boomfeestdag gehouden in het Limburgse GaiaPark Kerkrade. Uniek, omdat het thema van de 49-ste Boomfeestdag 'Bomen en Dieren' is en in dit kader op die dag 3 zeldzame muskusossen voor het eerst in contact worden gebracht met het publiek: 600 kinderen en 300 volwassenen.
Uniek, omdat het dierenpark pas in april haar deuren opent. Uniek, omdat de 600 kinderen in het dierenpark hun eigen boom mogen planten en zo meehelpen het dierenpark af te bouwen. Samen met nog ruim 100.000 leeftijdsgenootjes verspreid over ons land maken deze 600 kinderen Nederland, op 16 maart a.s., met bijna 300.000 bomen (120 voetbalvelden), een heel stuk groener. In het kader van het thema zijn ook enkele dieren uit The Lion King aanwezig om de kinderen daarbij te helpen.

GAIA
Vanwege het thema 'Bomen en Dieren' vindt de Nationale Viering van de Boomfeestdag plaats in GaiaPark Kerkrade. In dit eerste dierenpark dat in de 21-ste eeuw ontworpen én gebouwd is, gaan de dieren leven in ruime, natuurlijke verblijven. Hiermee geeft GaiaPark Kerkrade invulling aan de Gaia-gedachte: de Griekse godin van de aarde, het 'moeder aarde symbool' uit de oudheid én het symbool voor een nieuwe kijk op de aarde als een levende planeet. Het park opent op 23 april haar deuren.

De 600 kinderen lopen in dit dierenpark een educatieve Belevingsroute en planten langs deze route hun eigen boom met hun eigen naambordje! Tevens zullen 3 zeldzame Muskusossen uit de Toendra voor het eerst oog in oog komen te staan met het publiek: de dieren komen nagenoeg niet meer in het wild voor en worden met uitsterven bedreigd. In GaiaPark Kerkrade zijn ze onderdeel van een speciaal Europees fokprogramma. Televisiepresentator Sipke Jan Bousema zal deze kennismaking op specifieke wijze inleiden. De totaalpresentatie van de dag is in handen van Boomfeestdag-mediatrice Sandra Reemer.

THE LION KING
Met het uitnodigen van 'The Lion King' haakt Stichting Nationale Boomfeestdag in op het thema dieren. In theaterproductie 'The Lion King'komen geboorte, dood en wedergeboorte aan de orde, maar ook de levenscyclus in de natuur. Door op de Boomfeestdag samen met de kinderen een bomencikel te planten, geven de dieren invulling aan het hoofdthema van de voorstelling:
'The Circle Of Life'.

EREGAST
Eén van de eregasten op de Boomfeestdag is de Limburgse Commissaris van de Koningin, Gouverneur Van Voorst tot Voorst. Hij neemt dit jaar afscheid als Gouverneur en het planten van een boom op dit feest van de natuur is één van zijn laatste officiële handelingen. Als dank krijgt hij een boom aangeboden van de Kerkraadse burgemeester Som en van de heer Houben, voorzitter van de Boomfeestdag en oud-Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant.

ALGEMEEN
De Stichting Nationale Boomfeestdag is in 1957 opgericht naar aanleiding van een Wereld-milieuconferentie van de VN, waarin de toenmalige Secretaris-Generaal al waarschuwde voor de enorme gevolgen van de grootschalige ontbossingen, die op dat moment (én nog steeds plaatsvinden) plaatsvonden. De VN riep op tot een Wereld-Boomfeestdag. Staatsbosbeheer heeft vervolgens de Stichting Nationale Boomfeestdag opgericht, met als doelgroep de jeugd: door zelf hun eigen boom te planten, wordt ze zich bewust van de waarde én het belang van een gezonde natuur en draagt ze zelf bij om haar toekomst te garanderen. Zonder een gezonde natuur gaat de aarde kapot. Dat deze doelstelling na bijna 50 jaar meer dan actueel is, is wrang, maar waar.