Gemeente Leeuwarden

Brekpuntlezing over onderwijs

Bron: Fryske Akademy (11-03-2005)

Onze hersenen zijn de laatste duizend jaar in hoge mate gelijk gebleven, maar door de grote technologische vooruitgang leven wij in de waan dat alles steeds beter kan. Die mythe heeft nadelige gevolgen voor het onderwijs. Ouders weten niet wat ze van de school kunnen verwachten, maar meestal verwachten ze te veel. Leerlingen worden gedwongen dingen te leren die ze niet kunnen leren en leraren worden gedegradeerd tot uitvoeringsslaven. Ook goedbedoelde kwaliteitszorg zal de scholen niet brengen tot betere prestaties. Toch werkt Pier Bergsma, de spreker van de Brekpuntlezing van 16 maart, nog elke dag met veel plezier in het onderwijs. Dat komt omdat hij geregeld denkt aan de oude eikenbomen in het Bos van Ypey te Zwartewegsend.

Pier Bergsma is sedert 1970 hoofdonderwijzer van een basisschool, momenteel van Immanuel in Noardburgum. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en schrijft regelmatig over het onderwijs. Zo heeft hij elke donderdag een column in het Friesch Dagblad. Bergsma houdt zijn verhaal op woensdag 16 maart 2005, 's middags van 12.30 tot 13.15 uur in It Aljemint, het congrescenrum van de Fryske Akademy (FA),

Doelestraat 4-6, Leeuwarden. De toegangsprijs voor de middagpauze-lezing bedraagt vijf euro, inclusief een smakelijke lunch.

Tot slot attenderen wij u graag op de diskussieavond op de FA over onderwijs en arbeidsmarkt op 23 maart 2005, om 20.00 uur in It Aljemint. Prof. dr. J. van Dijk, hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse aan de RuG, doet de aftrap voor een diskussie over de relatie tussen de Friese arbeidsmarkt en het onderwijs. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis. Meer info over deze avond: www.fa.knaw.nl.