Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

LNV realiseert doelstelling van 25% administratie lastenverlichting


11 maart 2005 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft als doelstelling om de administratieve lasten in 2006 met 25% te hebben verminderd. Door het eerder introduceren van maatregelen in met name het mestdossier is dit percentage nu al behaald.

Veerman verwacht dat het percentage verder zal oplopen. Dit is onder andere afhankelijk van afrondende besluitvorming over het mestdossier, mogelijkheden voor ICT-investeringen, en nieuwe regelgeving die samenhangt met de implementatie van de Algemene levensmiddelenwet. Voor subsidies verwacht Veerman de administratieve lasten te beperken door de informatie-inwinning voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid te stroomlijnen met die van het mestbeleid en door het opstellen van een modulair subsidiestelsel. Deze zullen in 2006 ingaan.

Minister Veerman heeft de afgelopen twee jaar gewerkt aan een betere balans tussen de rol en verantwoordelijkheden van het ministerie en die van de agrarisch ondernemer. Hij heeft dit geformuleerd in een verandering van 'zorgen voor naar zorgen dat'. Dit leidt tot een grotere verantwoordelijkheid voor de ondernemer en tot minder beleid en minder maatwerk. De winst zit in minder regels en minder administratieve lasten, waardoor de ondernemer meer ruimte heeft voor ondernemen en innoveren.

Behalve realisatie van de doelstelling van 25% administratieve lastenverlichting, heeft het ministerie van LNV het aantal regelingen meer dan gehalveerd tot ongeveer 790. Het realiseren van de doelstellingen betekent niet vanzelfsprekend dat de agrarische ondernemer de lastenverlichting als zodanig ervaart. Dit wordt mede bepaald doordat het even duurt voordat de effecten van de genomen maatregelen merkbaar zijn. Daarnaast is er nog de beleving van de resterende lasten. Dan gaat het niet alleen om de hoogte ervan, maar ook om de betekenis van de regels en de kosten van naleving. Verder gaat het om irritaties rond de wijze van uitvoering en handhaving.

Veerman verwacht met projecten als clusterproject Structurele Administratieve Lastenvermindering Door Omkering (SALDO), clusterproject Vergunningen, investeringen in ICT en inspanningen bij inspecties ook de door de ondernemer beleefde lasten substantieel te verminderen. Daarnaast zal het ministerie beter zichtbaar maken aan de ondernemers op welke wijze zij profiteren van de nieuwe manier van werken, door bijvoorbeeld aan te geven welke formulieren zij niet meer ontvangen of niet meer verplicht zijn in te vullen.

Op woensdag 16 maart organiseert het Bureau Administratieve Lasten (BAL) van ministerie van LNV voor de medewerkers van LNV en direct betrokkenen vanuit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden een minicongres met als thema 'Beleefde lasten'.