ST. NATIONALE BOOMFEESTDAG


Boomfeestdag 2005: aanmelding voor gemeentelijke CO2-vastlegging succesvol!

Het convenant dat Stichting Nationale Boomfeestdag en Green Card Visa gesloten hebben, lijkt een succes te worden. Op dit moment melden gemeenten zich nog steeds aan voor de Boomfeestdag van woensdag 16 maart aanstaande, omdat de Stichting de, door de gemeentelijke schooljeugd, te planten bomen aan gaat melden ter CO2-verificatie. Hiermee blijkt dit voor de gemeenten één van de meest concrete invullingen te zijn van het Kyoto-verdrag: gemeenten weten op dit moment nog moeilijk invulling te geven aan de verplichting het Kyoto-verdrag te realiseren. De aangemelde gemeenten krijgen een officieel certificaat met daarop de hoeveelheid CO2 die op Boomfeestdag-2005 is vastgelegd. In april wordt bekend gemaakt welke gemeente de grootste bijdrage heeft geleverd aan CO2-vastlegging op Boomfeestdag-2005.

Op 16 februari jl. is wereldwijd het Kyoto-verdrag in werking getreden: ons land heeft zich verplicht om de CO2-uitstoot met 6% te verminderen. Het blijkt dat veel gemeenten moeite hebben om invulling te geven aan deze verplichting. De Boomfeestdag kan voor alle Nederlandse gemeenten een perfect instrument zijn om, vanuit de groene hoek, een bijdrage te leveren aan deze vermindering: het Kyoto-verdrag stelt namelijk nadrukkelijk dat landen (en dus ook gemeenten) hun bossen en bomen mogen meetellen als maatregel tegen de CO2-uitstoot (CO2 is het belangrijkste broeikasgas!), Onderzoek wijst uit dat oude bomen de lucht zuiveren via hun bladermassa én dat juist jonge bomen enorm veel koolzuurgas (CO2) vastleggen, want dit hebben ze nodig om te groeien. Het planten van bomen helpt iedere gemeente dus om invulling te geven aan het Kyoto-verdag.

Stichting Nationale Boomfeestdag heeft met GreenCard Visa een convenant gesloten, dat inhoudt dat gemeenten de bomen, die geplant worden op de Nationale Boomfeestdag, kunnen aanmelden ter CO2-verificatie. Green Card Visa berekent deze CO2-vastlegging volgens een verificatie-methode van een onafhankelijke certificeerder. Het College van B & W ontvangt vervolgens een certificaat, waarin wordt aangegeven hoeveel CO2 de gemeente op de Boomfeestdag heeft vastgelegd.

Tijdens de Nationale Viering op 16 maart in Kerkrade zullen Kerkraadse burgemeester Som en Boomfeestdagvoorzitter Houben een certifikaat overhandigd krijgen, waaruit blijkt dat de Nationale Viering van de Boomfeestdag klimaat-neutraal is verklaard: naast de honderden bomen die door 600 kinderen in GaiaPark Kerkrade worden geplant, zullen na deze dag elders vele bomen geplant worden door Business for Climate/Green Card Visa ter compensatie van de CO2 uitstoot in het kader van de realisatie van dit evenement.
Hiermee draagt de Stichting zelf ook haar steentje bij aan de realisatie van haar doelstelling van een gezonde, groene wereld voor iedereen.