Gemeente Borger-Odoorn


14-03-2005
DORPSVERNIEUWING IN BUINEN

Het dorpsvernieuwingsplan voor Buinen is gereed. Binnenkort kan begonnen worden met de uitvoering. Nu de financiering van het project (bijna) rond is en de aanbesteding op korte termijn kan plaatsvinden willen burgemeester en wethouders stil staan bij het plan dat op een interactieve manier samen met de bevolking tot stand is gekomen. De boomfeestdag (woensdag 16 maart) wordt als kapstok gebruikt voor een feestelijke dag in Buinen.
's Morgens staat de dag in het teken van het boomfeest. 's Middags is er een bijeenkomst waarin gedeputeerde mevrouw A. Edelenbosch het startsein geeft voor her dorpsvernieuwingsplan. Hieraan voorafgaand zijn er toespraken van burgemeester Slagman, wethouder Van der Veen en de voorzitter van dorpsbelangen de heer R. Vedder.

Boomfeestdag
De dag begint (om 9 uur) traditioneel met het planten van bomen door schoolkinderen. Dit gebeurt in het plantsoentje aan de Hoofdstraat. Omdat de Hoofdstraat deze zomer op de schop gaat wordt het aantal te planten bomen in eerste instantie beperkt tot twee, maar het gaat wel om forse exemplaren. Alle kinderen van de school in Buinen worden ingezet om deze bomen een goede groeiplaats te geven.

Extra feestelijk, dit jaar, is de speciale kindertheatervoorstelling in een tent die in verband met de start van de dorpsvernieuwing in Buinen wordt geplaatst.
De theatervoorstelling heeft als titel Boze bomen. Het betreft een solo voorstelling van Patricia Suer. Zij speelt met zelfgemaakte figuren en beelden van ijzer. Deze attributen fungeren als decor en personages. In Boze bomen staan bomen en de natuur centraal. De theatervoorstelling begint om ongeveer 11.00 uur.

Dorpsvernieuwing
In 2002 werd een dorpsomgevingsplan voor het dorp Buinen opgesteld. Het initiatief om dit plan op te stellen is ontstaan vanuit het Hunzeproject. In dit project werken de provincie Drenthe en de Hunze gemeenten samen. Het doel van het project is de leefbaarheid te verbeteren in het stroomgebied van de Hunze tussen Zuidlaren en Odoorn.
Binnen het Hunzeproject heeft de deelgebiedscommissie Buinen-Schoonoord de aanzet gegeven voor het maken van het plan. De inwoners van het dorp werden er via de Vereniging Dorpsbelangen nauw bij betrokken. In dit dorpsomgevingsplan werd een samenhangende toekomstgerichte visie op de ontwikkeling van het dorp uitgewerkt. Deze visie leidde tot een zestiental concrete projecten.

Eind 2003 werd met de inwoners van Buinen gesproken over de uitvoering van een deel van deze projecten. Deze uitvoering kwam in beeld omdat de werkzaamheden gecombineerd konden worden met veelomvattende werkzaamheden aan de riolering.

Afkoppelen hemelwater
De werkzaamheden gaan gepaard met het op grote schaal afkoppelen van het hemelwater van het vuilwaterriool. Dit is nodig om te bereiken dat de gemeente straks voldoet aan de eisen met betrekking tot reductie van de vervuiling van het oppervlaktewater door rioolwateroverstorten. Zolang het regenwater gewoon in de riolering wordt geloosd zijn deze rioolwateroverstorten tijdens hevige regenval soms nodig. De bevolking van Buinen wil op grote schaal meewerken aan de afkoppeling van de regenwaterafvoeren van hun woningen. Hierdoor wordt bereikt dat Buinen straks helemaal geen rioolwateroverstort meer nodig heeft. Voor boeren en de natuur in het hele Hunzegebied is dit bijzonder belangrijk.
Omdat de bewoners van Buinen zo positief gereageerd hebben op het regenwaterafkoppelproject is het mogelijk op grote schaal andere verbeteringen door te voeren.
Daarover is uitgebreid gesproken met de bewoners in december 2003. Daarna zijn alle bewoners geënquêteerd. 89% van de inwoners vulde de enquête in.
Vooral over wegen en verkeer werd een groot aantal opmerkingen geplaatst.
Op 9 maart 2004 presenteerde de gemeente een aangepast plan aan de bewoners. Dit plan werd enthousiast ontvangen.

Wat gebeurt er in Buinen de komende maanden?

1. Verbetering riolering en afkoppelen hemelwater Zowel op gemeentegrond als op particulier terrein worden hiervoor veel werkzaamheden verricht. Bijna alle verharde oppervlakten (daken, wegen en ander verhardingen) worden van het vuilwaterriool losgekoppeld.
2. Wegen en verkeer
De Hoofdstraat, Exloërweg en de Lindenlaan worden geheel gereconstrueerd. Er worden snelheidsremmende maatregelen getroffen en de kruispunten worden geaccentueerd. De herinrichting van de Hoofdstraat en de Lindelaan was als wens opgenomen in het dorpsomgevingsplan.

3. Openbare verlichting
Op veel plaatsen worden de masten vervangen

4. Openbaar groen
Het groen in Buinen wordt op grote schaal aangepast. Het stimuleren van boombeplanting, het opstellen van een groenbeheersplan en het opwaarderen van het plantsoen aan de Hoofdstraat zijn wensen uit het dorpsomgevingsplan die in dit kader worden vervuld.
5. Verbetering parkeervoorziening sportterrein. Deze wens uit het dorpsomgevingsplan wordt uitgevoerd.
6. Spoordok en kanaal
Hoogst waarschijnlijk wordt een deel van het spoordok gereconstrueerd en wordt het kanaal gedeeltelijk uitgegraven. Nog niet alle subsidieverzoeken hebben geleid tot definitieve toezeggingen.