Ingezonden persbericht

16 maart politiek overleg met minister Hoogervorst over doden door bijwerkingen medicijngebruik

KETENAPOTHEKEN WILLEN MEER BEVOEGDHEDEN VAN HOOGERVORST

ARTS MOET APOTHEKER VERTELLEN WAAROM EEN MEDICIJN WORDT VOORGESCHREVEN

Marktwerking en toenemende concurrentie in de apothekersbranche gaan hard, zorgelijk is de commotie over bijwerkingen van medicijnen. Ketenapotheken willen daarom dat minister Hoogervorst de geneesmiddelenspecialist / apotheker meer bevoegdheden geeft. Apothekers moeten in kunnen grijpen als er foute medicijnen of een foute combinatie van medicijnen door artsen worden voorgeschreven.

Het is onbegrijpelijk dat apotheken van minister Hoogervorst nog steeds niet mogen weten waarom een medicijn wordt voorgeschreven door artsen! Zembla legde de vinger op de zere plek. Informatie in de apotheek over de reden van voorschrijven door artsen kan vele mensenlevens redden.
Een patiënt durft een arts niet alles te vertellen, bijvoorbeeld het bezoek aan natuurgenezers, het gebruik van homeopathische of zelfzorggeneesmiddelen. Terwijl deze informatie over de patiënt vaak wel bij de apotheek bekend is.

De apotheker zal in de nabije toekomst, naast de arts, een eigen zorgverlenende functie gaan vervullen en het is dan vanzelfsprekend dat hierbij een eigen professionele verantwoordelijkheid hoort. Die eigen verantwoordelijkheid als medezorgverlener omvat zowel medicatiebewaking, medicatiebegeleiding en farmaceutische patiëntenzorg (FPZ). Een optimale invulling van deze activiteiten kan alleen slagen wanneer de apotheker over afdoende informatie beschikt. Vandaar de uitdrukkelijke wens van de Ketenapotheken om tot een wettelijke codificatie te komen van een informatieplicht van de voorschrijvende arts naar de apotheker.

De Associatie van Ketenapotheken ASKA behartigt de belangen van centraal geleide apotheekbedrijven en wil zich tegelijkertijd inzetten voor een goede geneesmiddelenvoorziening. ASKA is een nieuwe branchevereniging voor ketenapotheken. Leden zijn: de Mediveen Groep; de Vier Vijzels; Farmassure en Lloyds Apotheken. Zij exploiteren samen 400 apotheken, handel en zorg zijn bij ketenapotheken gescheiden. De ketenapotheek staat voor een moderne centraal geleide apotheekdienst met eigen filialen, waar de geneesmiddelenspecialist / apotheker in loondienst werkzaam is en 100% van zijn (en steeds vaker haar) tijd bezig is met patiëntenzorg. Bedrijfsstrategie, personeelsbeleid, handel en logistiek worden op het hoofdkantoor georganiseerd.