Verbond van Verzekeraars

Schadebedragen fors gestegen, claimfrequentie flink gedaald

De gemiddelde schadebedragen per claim van diverse schadeverzekeringen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). De claimfrequentie daarentegen is flink gedaald. Het CVS schrijft de lagere claimfrequentie met name toe aan de sterke afname van het aantal personen per huishouden.

Het CVS heeft voor een aantal schadeverzekeringen (WA-personenautos, pleziervaartuigen, opstal en inboedel woonhuizen, aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en gezinsrechtsbijstand) geïnventariseerd hoe het schadeverloop sinds 1994 is. Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde schadebedragen fors zijn gestegen, ook als wordt gecorrigeerd voor inflatie.

Met name bij pleziervaartuigen is de stijging groot. De toename wordt onder meer veroorzaakt door het aantal branden in opslagplaatsen en een stijging van het aantal diefstallen van vooral dure pleziervaartuigen. Gebrek aan preventie is hierbij de belangrijkste boosdoener. Uit onderzoek van vorig jaar door Avéro Achmea en watersportmagazine Yacht Vision bleek dat accus en gasflessen aan boord van vaartuigen vaak niet worden ontkoppeld als ze in de stallingsruimte liggen. Bovendien zijn stallingen lang niet altijd voorzien van een sprinklerinstallatie of camerabewaking. Het Verbond heeft tijdens een themabijeenkomst daarom het belang van preventie benadrukt.

Daling claimfrequentie

Ook bij de AVPs is het gemiddelde schadebedrag behoorlijk gestegen, hoewel de claimfrequentie juist flink is gedaald. Volgens het CVS ligt de oorzaak van de lagere schadefrequentie bij AVPs in de afname van het aantal personen per huishouden, waardoor mensen minder vaak een beroep hoeven doen op hun AVP.

Ook bij de andere onderzochte schadeverzekeringen is de claimfrequentie afgenomen. Behalve de veranderde gezinssamenstelling kan de oorzaak ook zij het in mindere mate liggen in het feit dat mensen hogere eigen risicos nemen.

Opvallend is dat alleen bij rechtsbijstandverzekeringen de claimfrequentie juist is toegenomen. Volgens CVS-projectleider Mark de Bruijne zijn de economisch mindere tijden met de daaruit voortvloeiende arbeidsconflicten hieraan debet. Overigens is het aantal huishoudens met een rechtsbijstandverzekering tussen 1990 en 2004 verviervoudigd tot ruim 1,4 miljoen. Door de toenemende wet- en regelgeving en de complexiteit hiervan is de behoefte aan professionele rechtshulp sterk gegroeid, aldus De Bruijne.

Verzekerd!, maart 2005