FNV

Bij Corus IJmuiden komt stakingswapen uit de kast

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de elfduizend werknemers van Corus IJmuiden zijn dinsdagavond afgebroken. Donderdag belegt FNV Bondgenoten driekwartsvergaderingen om het stakingswapen mogelijk te maken.
Het was dinsdag de laatste kans om tot een akkoord te komen. In de ochtend legde de vakbond zijn eisen nog eens helder op tafel. Daarna was het wachten op een reactie van de werkgever. Toen die om acht uur 's avond nog niet was gekomen, was het over en uit.

"We zijn uit het overleg weggelopen, maar feitelijk zijn we weggestuurd", zegt vakbondsonderhandelaar Jos Duijnhoven. "Corus heeft vier weken geleden al een ultimatum gekregen en nog wil deze werkgever niet serieus praten."

Corus bood dinsdag niet meer dan een kwart meer loonsverhoging dan afgelopen donderdag plus een winstuitkering van 12 procent. "Zo probeert de directie de mensen te paaien", beseft Duijnhoven. "Maar daar doen we het niet voor. Volgens ons luistert Corus alleen naar actie."

De actiebereidheid is al weken hoog door de opstelling van de directie. Het gaat bij Corus IJmuiden immer om meer dan poen in het handje, zoals een ombouw van de pensioenregeling waarbij werknemers nog op dezelfde leeftijd kunnen stoppen met hun doorgaans zware werk. Verder eist FNV Bondgenoten aanvulling van het loon in het tweede ziektejaar voor werknemers doie meewerken aan hun reïntegratie.

Donderdag bood de werkgever nog een loonsverhoging van driekwart procent per 1 april plus een eenmalige loonverhoging van een kwart procent per 1 januari 2006. In de voorgestelde pensioenregeling zouden ouderen langer moeten doorwerken.

"Het is onbegrijpelijk dat Corus op deze wijze handelt", reageert vakbondsbestuurder Jos Duijnhoven. "Juist nu, in een tijd dat je je werknemers zo hard nodig hebt, moet je ze niet tarten. Er wordt hier nota bene geld als water verdiend. Het is hier geen speeltuin. We moeten gewoon een goede cao hebben. Dat verdienen de mensen hier."

Een maand geleden schortte FNV Bondgenoten de onderhandelingen al eens op om zijn leden te raadplegen. De staalproducent weigerde een loonbod te doen en kwam alleen met verslechteringen op de proppen. "Helaas kunnen we niet anders dan concluderen dat Corus willens en wetens het overleg frustreert", zei Duijnhoven toen. "Je jaagt de medewerkers tegen je in het harnas als je pertinent weigert ook maar enig loonbod te doen."

Vakbondsleden kunnen het laatste pamflet lezen op de website van de vakbond bij Corus.