Ingezonden persbericht

Aan: de redactie buitenland / politiek / Europa
Van: Animo en Jonge Socialisten in de PvdA
Onderwerp: Bolkensteinrichtlijn
Datum: 16 maart 2005

----------

Mc Creevy of Bolkenstein? Europa zoals het niet moet zijn

Animo, de jongerenbeweging van de Vlaamse sp.a en de Jonge Socialisten in de PvdA voeren op woensdag 16 maart om 10.30 uur bij de Europese Commissie in Brussel op ludieke wijze actie tegen de dienstenrichtlijn. Deze dienstenrichtlijn, ook wel de "Bolkesteinrichtlijn" genoemd, voorziet een vergaande liberalisering van de dienstenmarkt in de Europese Unie met schokkende sociale gevolgen.

Als de Bolkensteinrichtlijn wordt goedgekeurd, zal dat tot gevolg hebben dat alle diensten binnen het Europa van de 25 voortaan als gewone economische producten worden beschouwd. Zo zouden essentiële sectoren als cultuur, onderwijs, gezondheidszorg en sociale zekerheid onder dezelfde regels van economische concurrentie vallen als koopwaar.

Een dergelijke evolutie zou onvermijdelijk tot een afbraak van de wettelijke pensioenstelsels, de sociale zekerheid en de gezondheidszorg leiden, ten voordele van geprivatiseerde systemen. Ze zou ook de deregulering van onderwijssystemen betekenen en het einde inluiden van elke vorm van culturele diversiteit. Bovendien zou de toepassing van deze richtlijn tot gevolg hebben dat de werknemersrechten, zoals ze zijn vastgelegd in de nationale wetgeving van de EU-staten, op de tocht komen te staan.

Er is al veel gezegd en geschreven over de dienstenrichtlijn, ook de Commissie zendt de laatste maand allerlei tegenstrijdige berichten uit over de Richtlijn. Ze wekt de indruk zelf bereid zijn veranderingen te maken in het ontwerp van richtlijn, maar wacht in feite, volgens procedure, op amendering van het Europees Parlement. Voor de jongerenbewegingen van SP.a en de Partij van de Arbeid is het Bolkestein-voorstel echter niet te reparen aangezien er te veel sociale lekken in zitten.

Op initiatief van animo voeren de politieke jongerenorganisaties actie met een symbolische 'Bolkenstein-brievenbus' en een massale 'Bolkenstein-postkaarten-campagne.' Tevens wordt het eerste Bolkensteinpostkaartje overhandigd aan de opvolger van Bolkenstein, Europees Commissaris Mc Creevy. Animo en de Jonge Socialisten in de PvdA hopen zo publieke en politieke aandacht voor de gevolgen van de Bolkensteinrichtlijn te generen en zo invoering van dit desastreuze voostel te voorkomen.

----------