Frans Maas

Persbericht / Press release



Verlies in 2004

· Eénmalige bijzondere last in Spanje
· Operationele verliezen in Spanje en Frankrijk
· Aanpassing actieve belastinglatentie
· Dividend 0,50 per aandeel

Venlo, 16 maart 2005

Het nettoresultaat van Frans Maas over het jaar 2004 is als gevolg van een bijzondere last, een éénmalige afboeking op de actieve belastinglatentie en negatieve operationele resultaten in Spanje en Frankrijk uitgekomen op een verlies van 12,9 miljoen.

Het nettoresultaat van Frans Maas is sterk beïnvloed door twee éénmalige bijzondere lasten:
· de afwikkeling van een fraudezaak in Spanje ( 7,2 miljoen);
· een correctie op de belastinglatentie ( 6,5 miljoen).

Het nettoresultaat 2004, exclusief deze bijzondere lasten, zou bij een normale belastingdruk uitgekomen zijn op ca. 7,7 miljoen (2003: 10,1 miljoen).

In 2002 werd de vennootschap geconfronteerd met een omvangrijke fraudezaak in Spanje. Er bestond toen geen aanleiding rekening te houden met negatieve financiële effecten voor de vennootschap. Bij de afwikkeling van deze zaak is Frans Maas echter geconfronteerd met een éénmalige bijzondere last ten bedrage van 7,2 miljoen.

Daarnaast viel met name in Spanje, maar ook in Frankrijk de operationele gang van zaken tegen. In beide landen werd een substantieel operationeel verlies geleden (bedrijfsresultaat - 11,0 miljoen). De verwachting is dat de resultaten in deze landen in 2005 aanzienlijk zullen verbeteren maar nog wel negatief zullen zijn.
Exclusief de operaties in Spanje en Frankrijk werd een bedrijfsresultaat gerealiseerd van 29,3 miljoen (2003: 31,5 miljoen).

Als gevolg van voornoemde ontwikkelingen dient een éénmalige correctie plaats te vinden op de actieve belastinglatentie (financiële vaste activa) ten bedrage van 6,5 miljoen. Conform Dutch GAAP moeten latente belastingvorderingen worden geactiveerd. Deze actieve latentie ontstaat wanneer niet direct fiscaal compensabele verliezen worden geleden. Hierbij dient de verwachting te bestaan dat deze verliezen in de nabije toekomst verrekend kunnen worden met fiscaal te belasten winsten. De ontwikkelingen in met name Spanje hebben ertoe geleid dat deze compensatiemogelijkheden nu conservatiever moeten worden ingeschat. Als gevolg daarvan is besloten deze actieve latenties af te waarderen. Hoewel deze afwaardering via de winst- en verliesrekening loopt, betreft het een non-cash en non-operational item.

Operationele gang van zaken.
De netto-omzet nam toe met 7% tot 1.091 miljoen (2003: 1.021 miljoen). De omzet steeg in alle regio's.
De brutomarge liep met 0,8 procent terug tot 38,2% (2003: 39,0%). De bedrijfskosten, exclusief de bijzondere last, daalden relatief tot 36,5% van de omzet (2003: 37,0%), waardoor het bedrijfsresultaat uitkwam op 18,4 miljoen (2003: 23,9 miljoen).

Persbericht / Press release

Persbericht / Press release

De cashflow uit operationele activiteiten bedroeg 37,8 miljoen (2003: 34,7 miljoen) bij een investeringsniveau van 47,0 miljoen waarvan 33,7 miljoen in materiële vaste activa en 14,0 miljoen in goodwill. Het rentedragend vreemd vermogen was per ultimo 2004 111,0 miljoen (2003: 95,0 miljoen).

Ontwikkeling netwerk.
In 2004 versterkte Frans Maas het netwerk met nieuwe vestigingen in Servië (Belgrado), Kroatië (Zagreb), Algerije (Algiers) en door de verwerving van een meerderheidsbelang in Elan Transport International SA in Marokko en Giacomelli Spedizioni srl in Italië met een vestiging in Roemenië. Daarnaast sloot Frans Maas een exclusieve samenwerkingsovereenkomst met het internationale expeditiebedrijf Capital Distribution Services Ltd. (CDS) in Azië en met Falcon Aviation Ltd. in Dubai voor lucht- en zeevracht. CDS nam een 20% belang in Frans Maas Hong Kong met als doel de onderneming begin 2005 geheel over te nemen en te integreren met de CDS organisatie. Hiertoe is in 2004 een contract afgesloten.
De "Maut" operatie is begin 2005 in de Frans Maas organisatie succesvol geïmplementeerd.

Dividenduitkering.
Aan aandeelhouders zal een dividend worden voorgesteld van 0,50 per (certificaat van) aandeel, in cash dan wel naar keuze in aandelen.

IFRS.
Op basis van de huidige inzichten heeft de invoering van IFRS met name invloed op pensioenverplichtingen, het mogelijk niet langer afschrijven op geactiveerde goodwill en het eventueel activeren van leasecontracten. Activering van leasecontracten zal leiden tot een balansverlenging van ruim 70,0 miljoen. Het effect van de pensioenverplichtingen op het eigen vermogen zal ca. - 15 miljoen bedragen. De invloed op de winst- en verliesrekening zal minimaal zijn. De halfjaarresultaten 2005 zullen volgens IFRS-standaarden gerapporteerd worden.

Vooruitzichten.
De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het completeren van het Europese netwerk van Frans Maas. Onze dienstverlening strekt zich uit tot geheel Europa en Noord-Afrika en met partners voor de rest van de wereld. Frans Maas heeft een uitstekende marktpositie opgebouwd om de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien. Voor de komende jaren staat verbetering van de resultaten centraal. Het wordt echter niet verantwoord geacht een uitspraak te doen over de verwachtingen voor 2005.