Den Haag, 16 maart 2005

Aan de Voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Justitie

t.k.n. aan de Vaste Kamercommisies voor BZK en voor Europese Zaken.

Geachte Voorzitter,

Graag doe ik de Commissie het voorstel om de minister van Justitie een reactie te vragen op de hoofdpunten die aan de orde zijn gesteld tijdens/naar aanleiding van de conferentie over terrorisme, die vorige week in Madrid is gehouden.

Het gaat mij met name om de op de conferentie geuite kritiek dat in de Europese Unie in een zeer laag tempo vorderingen worden gemaakt bij het formuleren van een gezamenlijke aanpak van de bestrijding van het terrorisme. Als deze kritiek gedeeld wordt, wil ik vragen in te gaan op de factoren en omstandigheden die een voortvarende aanpak dwarsbomen. Hebben we te maken met aanloop-problemen, of moeten we vrezen dat een gezamenlijke aanpak per definitie traag zal verlopen?

In de tweede plaats wil ik een reactie op het door de Secretaris- Generaal van de VN gelanceerde initiatief en met name ben ik benieuwd naar de vraag op welke nieuwe elementen dit initiatief bevat ten opzichte van wat al in gang is gezet of afgesproken. Tevens zou ik willen weten wat de stand van zaken is bij de naleving van afspraken op het terrein van terrorismebestrijding die sinds 11/9 2001 in VN-verband zijn gemaakt: is de implementatie van verplichtingen en afspraken door de lidstaten voortvarend ter hand genomen, waar bestaat/dreigt stagnatie en wat is/wordt ondernomen om de vaart er in te houden?

In de derde plaats is er in de media kritiek geuit op de bescheiden aanwezigheid van Nederlandse vertegenwoordigers op het inhoudelijke deel van de conferentie. Berust deze kritiek op feiten en zo ja, hoe is dan deze geringe belangstelling te verklaren?

Tot slot is in de antwoorden bij de laatste Terrorismebrief (van januari 2005) aangeven dat - gezien de korte tijd die voor beantwoording beschikbaar was - dat op een aantal kwesties nog later zou worden ingegaan. Eén van die kwesties is een vergelijking van maatregelen die in andere EU landen zijn getroffen/worden overwogen met plannen die in Nederland worden voorbereid.

Met oog op het afgesproken AO over terrorismebestrijding van 27 april aanstaande zou ik het op prijs stellen als dit verzoek nog deze week uitgaat en als op deze (en eventueel andere) vragen ruim voor die datum kan worden gereageerd.

Met vriendelijke groet,

Peter van Heemst (PvdA)