Provincie Friesland
PERSBERICHT

Nummer: 059 MJS
Datum: 16 maart 2005

Eén centrum beleidsinformatie sociaal beleid en zorg

Gedeputeerde Staten van Fryslân willen voor sociaal beleid en zorg een centrum voor beleidsinformatie. Dit centrum moet een soort Sociaal Cultureel Planbureau worden van Fryslân en wordt gevormd door bestaande steunfunctie-instellingen. De voorgestelde taken van het nieuwe centrum zijn het verzamelen en analyseren van kennis voor provincie, gemeenten en instellingen en die van het functioneren als informatiepunt voor burgers, overheden en instellingen. De steunfunctie-instellingen zetten, naast hun deelname aan de 'databank', hun oorspronkelijke activiteiten voort.

Met dit beleid scherpen GS de koers aan die in juli vorig jaar gekozen werd. Toen is besloten drie centra te ontwikkelen met verschillende specialiteiten. Gesprekken met betrokken instellingen en de reacties van Provinciale Staten hebben ervoor gezorgd dat het beleid verder is doorontwikkeld. Provinciale Staten vroegen daarnaast om meer aandacht voor het thema maatschappelijke participatie en de rol van de kleinere maatschappelijke instellingen hierin.

De voordelen van één centrum zijn duidelijkheid voor burgers en instellingen en een gemakkelijker aansturing vanuit de provincie. Bovendien krijgen kleinere maatschappelijke instellingen op deze manier grotere kansen. Gedeputeerde Jan Ploeg: "Deze instellingen kunnen in de nieuwe situatie aanspraak maken op een vergoeding voor exploitatiekosten om vervolgens een projectaanvraag te doen. De projecten moeten aantoonbaar bijdragen aan het provinciaal sociaal beleid om voor subsidie in aanmerking te komen. Op deze manier stuurt de provincie actief op haar sociaal beleid en sluiten maatschappelijke organisaties aan bij de pluriformiteit van de Friese samenleving".

Hoe het centrum er precies uit zal zien en wanneer het gerealiseerd is, is nog niet duidelijk. Hierover gaat de provincie een open discussie aan met de betrokken instellingen, gemeenten en Provinciale Staten.

N 35

---- --