Ingezonden persbericht

Vals veiligheidsgevoel maakt Europese bedrijven eenvoudig doelwit internetaanvallen

Onderzoek Websense: 91 procent van de Europese bedrijven denkt goed beveiligd te zijn, maar slechts 30 procent is dat werkelijk

Hillegom - 16 maart 2005 - 91 procent van de Europese IT-managers denkt dat de netwerkbeveiliging van hun bedrijf in orde is. Uit het 'Stress of Security'-onderzoek van Websense blijkt echter dat slechts 30 procent daadwerkelijk beschermd is tegen de risico's die het internet met zich meebrengt. Voorbeelden van zulke risico's voor bedrijfsnetwerken zijn phishing-aanvallen, spyware, hacking-tools en de bedreigingen van Instant Messaging (IM) en peer-to-peer-applicaties (P2P). Het gebrek aan afdoende beveiliging tegen veelvoorkomende webgebaseerde aanvallen geeft 60 procent van de ondervraagde managers dus een vals gevoel van veiligheid.

Aan het onderzoek werkten 500 IT-managers mee van bedrijven met meer dan 250 werknemers in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië. Het onderzoek is uitgevoerd door Dynamic Markets in opdracht van Websense. In totaal hebben 100 Nederlandse IT-managers meegedaan aan dit onderzoek. Het onderzoeksrapport en een uittreksel van de Nederlandse gegevens zijn opvraagbaar bij Paul Maris of Joffrey Vermeule van Lammers van Toorenburg Benelux PR: 030 - 65 65 070 of websense@lvtpr.nl.

Bedrijven zien veel webgebaseerde bedreigingen over het hoofd. Van de respondenten is 58 procent beschermd tegen minder dan drie van de zeven webgebaseerde bedreigingen die het onderzoek vermeldt. Maar liefst 26 procent is slechts tegen één bedreiging beschermd:
- 60 procent van de respondenten heeft geen maatregelen genomen om interne hackers te traceren;
- 62 procent is niet in staat phishing-aanvallen af te weren;
- 56 procent laat P2P-applicaties toe op het netwerk;
- 35 procent kan niet voorkomen dat spyware vertrouwelijke informatie doorstuurt naar een externe partij.

Van de Europese bedrijven is acht procent kwetsbaar voor alle internetbedreigingen uit het onderzoek omdat ze alleen een eenvoudige firewall en antivirusprogramma inzetten. 72 procent van de Europese IT-managers zegt dat hun baan op het spel staat bij een beveiligingslek. Zij noemden het internet als grootste bedreiging. De vermeende beveiliging sluit niet altijd aan op werkelijke situatie. Slechts drie procent van de respondenten heeft ervaring met interne hacking-pogingen en 60 procent heeft geen software om dergelijke aanvallen op te sporen. Zij kunnen dus bedreigd worden zonder het te weten. Volgens 71 procent vormen laptops die van buiten het kantoor verbinding maken met het netwerk de grootste bedreiging. Slechts 21 procent van de bedrijven zorgt voor extra beveiliging van laptops.

"Antivirussoftware en firewalls vormen geen betrouwbaar vangnet", zegt Geoff Haggart, Vice President van Websense in Europa. "Door de toename van het persoonlijke en zakelijke internetgebruik duiken elke week weer nieuwe bedreigingen op. Door werknemers hiertegen te wapenen, beschermen bedrijven ook zichzelf."

###

Over Websense
Websense, Inc. (Nasdaq: WBSN) ontwikkelt en levert employee Internet management-oplossingen. Met deze software kunnen bedrijven hun ICT-middelen optimaal benutten en de schadelijke neveneffecten van het gebruik van internet, zoals Instant Messaging, Peer-to-Peer en spyware, voorkomen. Door het beleid voor internetgebruik bij de gateway, op het netwerk en op de desktop te beheren en te monitoren, verbeteren de Websense-oplossingen de productiviteit en de beveiliging. Bovendien worden ICT-middelen optimaal ingezet en neemt de juridische aansprakelijkheid af. Websense ondersteunt wereldwijd meer dan 24.000 klanten met in totaal 17,9 miljoen werkplekken.

Ingezonden persbericht