NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

NOC-NSF, Vereniging NOV en CIVIQ ondertekenen alliantie

Op woensdag 16 maart a.s. ondertekenen NOC-NSF, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV) en CIVIQ, instituut vrijwillige inzet, een driejarige alliantie. De alliantie moet het vrijwilligerswerk in de georganiseerde sport versterken. Speerpunt wordt het stimuleren van jongeren om vrijwilligerswerk te doen door middel van maatschappelijke stages, het terugdringen van Wet- en regelgeving voor vrijwilligers en gezamenlijke belangenbehartiging en informatie-uitwisseling.

Tijdens Sportpoort, vanaf 17.00 uur in Nieuwspoort te Den Haag, ondertekenen Tineke Lodders-Elfferich (Vereniging NOV) en Erica Terpstra (NOC-NSF) de samenwerkingsovereenkomst tussen NOC-NSF, Vereniging NOV en CIVIQ.

Veel vrijwilligers in sport
In de samenwerking tussen NOC-NSF en CIVIQ/Vereniging NOV staat het vrijwilligerswerk bij de jeugd centraal. Onder de noemer 'de jeugd heeft de toekomst' wordt gewerkt aan kennismaking van de jeugd met het vrijwilligerswerk, onder andere door het opzetten van maatschappelijke stages. Een vliegende brigade van experts uit de sport en andere sectoren (bijvoorbeeld scouting), zal in drie jaar tijd in 60 gemeenten maatschappelijke stages opzetten bij
vrijwilligersorganisaties en scholen. Uiteindelijk moeten 6000 leerlingen stage gaan lopen. Bijvoorbeeld bij een sportvereniging.

De sport is de grootste vrijwilligerssector van Nederland. Met 1,2 miljoen vrijwilligers vormt de sport bijna een derde van het totaal aantal vrijwilligers in Nederland (bijna 4 miljoen). Door deze vrijwilligers kunnen bijna 5 miljoen sporters bij een van de 30.000 sportverenigingen in Nederland sporten.

NOC-NSF heeft zojuist een onderzoek afgerond naar de mogelijkheden van maatschappelijke stages in de sport. Uit het onderzoek blijkt dat bij de juiste voorwaarden 10.000 jongeren in de sport een maatschappelijke stage zouden kunnen lopen. In het kader van de alliantie zal Erica Terpstra dit rapport overhandigen aan de voorzitter van Vereniging NOV; Tineke Lodders-Elfferich.

Einde bericht--------------------------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NOC-NSF, Erwin te Bokkel, 06-10925774 of CIVIQ, Ronald Hetem, rhetem@civiq.nl of telefoon 030 7509049. Aanmelding bij NOC-NSF, Erwin te Bokkel,
06-10925774.

Vereniging NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) is het branchenetwerk van vrijwilligersorganisaties in Nederland.

CIVIQ, instituut vrijwillige inzet, stimuleert, vernieuwt en versterkt vrijwillige inzet in Nederland.

NOC-NSF is de sportkoepel van de georganiseerde sport in Nederland, voor topsport en breedtesport

16 mrt 05 09:15