ST. NATIONALE BOOMFEESTDAG

Boomfeestdag roept gemeenten op massaal bomen te planten tegen broeikasdrama.

Het gisteren verschenen rapport 'Meeting the Climate Challenge' stelt dat er een ecologische tijdbom tikt, omdat er te weinig gebeurt om het broeikaseffect tegen te gaan en om de CO2 uitstoot te verminderen. Staatssecretaris Geel vindt dat Nederland maatregelen moet treffen om de dreiging van het onomkeerbare tegen te gaan. De Stichting Nationale Boomfeestdag roept deze week alle Nederlandse gemeenten op, om tijdens de Nationale Boomfeestdag op 16 maart, hieraan daadwerkelijk een bijdrage te leveren, door het massaal planten van bomen door de schooljeugd: onderzoek wijst uit dat bomen de lucht zuiveren én dat juist jonge bomen enorm veel koolzuurgas vastleggen, want dit hebben ze nodig om te groeien.

Op 16 maart aanstaande wordt in ons land de 49-ste Nationale Boomfeestdag gevierd. Jaar-lijks wordt er door de schooljeugd meer dan 450.000 bomen en struiken geplant. In de 48 Boomfeestdagen zijn er meer dan 10 miljoen bomen en struiken geplant! Dat is veel, maar sommige gemeenten geven aan de komende jaren minder bomen te kunnen planten. In deze gemeenten staat Boomfeestdag onder druk bij het vaststellen van de gemeentelijke begrotingen. Dit terwijl de Boomfeestdag een perfecte invulling kan zijn voor gemeenten om te voldoen aan de verplichting, gesteld in het Kyoto-verdrag: door ondertekening van het verdrag heeft ons land en dus de overheid zich verplicht maatregelen treffen om het broeikaseffect en de CO2
-uitstoot tegen te gaan. De opname van broeikasgassen door het planten van bomen/bossen telt mee bij de realisatie van de reductie.

De Stichting Nationale Boomfeestdag is in 1957 opgericht naar aanleiding van een Wereld-milieuconferentie van de VN, waarin de toenmalige Secretaris-Generaal al waarschuwde voor de enorme gevolgen door de grootschalige ontbossingen, die op dat moment plaatsvonden. De VN riep op tot een Wereld Boomfeestdag. Staatsbosbeheer heeft vervolgens de Stichting Nationale Boomfeestdag opgericht, met als doelgroep de jeugd: door zelf hun eigen boom te planten, wordt ze zich bewust van de waarde én het belang van een gezonde natuur en draagt ze zelf bij om haar toekomst te garanderen. Zonder een gezonde natuur gaat de aarde kapot. Dat deze doelstelling na bijna 50 jaar meer dan actueel is wrang, maar waar.

De Stichting stelt onderzoek heeft uitgewezen dat juist jonge bomen heel veel CO2 vastleggen, ook al is het luchtzuiveringseffect op dat moment gering. Daarentegen is het luchtzuiverings-effect van oude bomen via hun grote bladermassa enorm. Het planten van bomen door gemeenten is dus belangrijk. Het is een druppel op de gloeiende plaat, maar heel veel druppelsmaken die plaat minder gloeiend.