Gemeente Lopik

Onderwerp: Geschiedenis Lopikerwaard centraal tijdens speciale avond

Henk Povée, schrijver van het boek Tien eeuwen tussen Lek en IJssel, vertelt uit eigen werk.

In het kader van de jaarlijkse Boekenweek, die dit jaar in het teken staat van de vaderlandse geschiedenis, organiseert de werkgroep Kunst en Cultuur van de gemeente Lopik in samenwerking met de bibliotheken op woensdag 16 maart 2005 een speciale lezing. Tijdens deze avond zal met name de geschiedenis van de eigen woonomgeving centraal staan. Henk Povée, schrijver van het recent verschenen boek Tien eeuwen tussen Lek en IJssel, zal aan de hand van dias vertellen over de totstandkoming van zijn boek.

De avond wordt geopend door loco-burgemeester mevrouw B.H. Scheffer-Versluis, vindt plaats in Cultureel Centrum Wieleroord, Burg. Schumanlaan 7 te Lopik en begint om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur). De toegang is gratis.

Henk Povée is een voormalig inwoner van Lopik en heeft een belangrijk deel van zijn leven doorgebracht langs de Lekdijk in Willige Langerak.

Povée heeft verschillende interessante zaken boven water gehaald over de geschiedenis van zowel de Krimpener- als Lopikerwaard. Inmiddels heeft hij nog andere streekpublicaties in voorbereiding, waarover hij mogelijk al iets kan vertellen.

De uitgever van het boek, Kees van den Hoek, directeur van Uitgeverij THOTH te Bussum, is ook voor de speciale avond uitgenodigd. De oprichter en eigenaar van deze vooraanstaande uitgeverij van boeken over kunst, architectuur en geschiedenis is eveneens van huis uit een inwoner van Lopik. Kees van den Hoek stamt uit Cabauw waar nog altijd een deel van zijn familie woont.

Uitgeverij THOTH heeft het afgelopen jaar nog een tweede boek uitgegeven dat betrekking heeft op de geschiedenis van de Lopikerwaard, nl.: De Middelste Molen bij Cabauw. 550 jaar molens in het waterschap Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven.

Povée en Van den Hoek waren door hun persoonlijke achtergrond zeer gemotiveerd om van hun gezamenlijke boek Tien eeuwen tussen Lek en IJssel een bijzonder eerbetoon te maken aan de streek die beiden na aan het hart ligt.

De lezing zal ongeveer drie kwartier duren. Daarna volgt een pauze met koffie of thee. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Belangstellenden voor deze avond kunnen zich inschrijven bij de bibliotheken van Benschop en Lopik, het Dorpshuis te Benschop, het Cultureel Centrum Wieleroord te Lopik of het gemeentehuis van Lopik. Ook is het mogelijk om telefonisch in te schrijven via 0348-559955 (gemeentehuis Lopik) of e-mail
alie.van.der.plas@lopik.nl.

Lopik, 22 februari 2005