Gemeente Kerkrade
---

02.03.05: Nationale Boomfeestdag 2005 in Kerkrade

Op woensdag 16 maart aanstaande vindt in Kerkrade de 49e editie van de Nationale Boomfeestdag 2005 plaats. Het thema van de Boomfeestdag is dit jaar 'Bomen en Dieren'. Dit thema is gekozen als dé uiting van samenwerking aan een gezonde, groene wereld voor mens en dier. GaiaPark Kerkrade, het op 23 april te openen dierenpark in Kerkrade, is daarom dé locatie om dit thema gestalte te geven.

600 kinderen van verschillende geloven en afkomst zullen samen helpen het dierenpark af te bouwen en de dieren in het groen te zetten. Prominente genodigden zijn onder andere Gouverneur Van Voorst tot Voorst van Limburg, de sterren Moefasa, Scar, Zazu en Rafiki van de musical 'The Lion King' en burgemeester Jos Som van Kerkrade.

'Zaaien van vrede'
De Stichting borduurt met het thema voort op de slogan van de professor Wangari Maathai: `het planten van bomen is het zaaien van vrede'. Hierop aansluitend heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag het idee geopperd om met kinderen van basisscholen uit Kerkrade, een Islamitische school uit Heerlen, een Egyptische school uit Amsterdam en kinderen uit het Duitse Herzogenrath, Vredesbomen te planten in een Bomencirkel. Om het thema en de link met de Keniaanse Wangari Maathai nog specifieker te maken, zijn de (Afrikaanse) hoofdrolspelers van het theaterspektakel `The Lion Kingaanwezig.

Vredesboom-monument
Centraal in de Bomencirkel zal een vredesboom-monument komen te staan, dat gemaakt is door de 600 aanwezige allochtone en autochtone kinderen: zij gaan boomschijven kunstzinnig bewerken en maken er een wens bij voor de mensheid en voor de natuur. De boomschijven zijn gezaagd door Staatsbosbeheer uit 3 (productie)bomen. Op de Boomfeestdag worden deze weer gestapeld tot de originele boomstammen. Na het planten van de vredesbomen en het onthullen van dit kunstwerk zullen vredesduiven losgelaten worden. Tevens lopen de kinderen een educatieve Belevingsroute in het dierenpark en planten langs deze route hun eigen boom met hun eigen naambordje!

In het dierenpark zullen 3 zeldzame Muskusossen uit de Toendra voor het eerst oog in oog komen te staan met een massa mensen. De dieren komen nagenoeg niet meer in het wild voor en worden met uitsterven bedreigd. In GaiaPark Kerkrade Zoo zijn ze onderdeel van een speciaal Europees fokprogramma.

Voor de Limburgse Gouverneur Van Voorst tot Voorst zal het één van zijn laatste officiële handelingen zijn, omdat hij binnenkort afscheid neemt als Commissaris van de Koningin in Limburg. Jarenlang heeft hij in Limburg de Boomfeestdag gepromoot en als dank krijgt hij van de Kerkraadse burgemeester Som en van de heer Houben (voorzitter van de Boomfeestdag en oud-Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant) een boom aangeboden die zij vervolgens zullen planten in de Bomencirkel. Ook wethouder Thomas van Kerkrade (Toerisme) zal een boom planten in deze cirkel.

Dagpresentatie
De Nationale Viering wordt gepresenteerd door boomfeest-mediatrice Sandra Reemer en door Sipke Jan Bousema (televisiepresentator). Naast het planten van Vredesbomen en het lopen van een educatieve Belevingsroute door GaiaPark Kerkrade is er een Groenmarkt en een speciale quiz voor de 600 kinderen. Tv-ster Kim-Lian zal deze 49-ste Boomfeestdag op haar eigen spetterende wijze afsluiten.