Gemeente Deventer

Week 9, 3 maart 2005

STADSCONFERENTIE OVER CONCEPT SOCIAAL PROGRAMMA 2005-2009

Op 16 maart wordt een stadsconferentie gehouden over het concept Sociaal Programma met de betrokken instellingen en de leden van de Deventer gemeenteraad. Het Sociaal Programma bevat de uitwerking van de Sociale Structuurvisie in concrete, meetbare doelstellingen, effecten, resultaten, activiteiten en middelen. Verschillende ambities en activiteiten staan ook voor het college van burgemeester en wethouders nog ter discussie. De betrokken wethouders zullen de deelnemers door middel van stellingen uitdagen hun visie te geven. Het doel van de conferentie is dan ook dat de organisaties en raadsleden invloed kunnen uitoefenen op het ambitieniveau en op de concrete inhoud van het programma. Burgemeester en wethouders willen gebruikmaken van de âkracht van de stadâ om het programma nog sterker en realistischer te maken.

De gemeenteraad heeft op 20 september 2004 de Sociale Structuurvisie âDe sociale kracht van Deventerâ vastgesteld. Het opstellen van een sociale structuurvisie is één van de topprioriteiten van de Stadsvisie Deventer âNaar een nieuw evenwichtâ, die de gemeenteraad op
1 maart 2004 heeft vastgesteld. In de Sociale Structuurvisie zijn de uitgangspunten van het sociale beleid geformuleerd en zijn de inhoudelijke themaâs aangegeven. In het Sociaal Programma zijn de themaâs uitgewerkt in concrete, meetbare doelstellingen, effecten, resultaten, activiteiten en middelen.

Hierbij komt ook een nieuwe werkwijze naar voren, een werkwijze die gekenmerkt wordt door een programmatische en projectmatige aanpak en die gericht is op het behalen van concrete maatschappelijke resultaten. Deze werkwijze sluit uitstekend aan op het Collegeprogramma Deventer 2005-2010, waarin uitvoering en samenwerking met de stad centraal staan. Relevante elementen uit het nieuwe collegeprogramma zijn in het Sociaal Programma opgenomen.

De ruggengraat van de Sociale Structuurvisie, en daarmee van het Sociaal Programma, wordt gevormd door de uitgangspunten die daar voor het handelen van de gemeente zijn geformuleerd. Het zijn de volgende uitgangspunten: Eigen initiatief en verantwoordelijkheid van inwoners en instellingen, gebruikmaken van de âkracht van de stadâ, het versterken van de regierol van de gemeente, zowel op beleidsniveau als op uitvoeringsniveau en minder beleid, meer doen.

Het Sociaal Programma bevat drie inhoudelijke programmaâs en twee programmadoorsnijdende projecten. De programmaâs zijn: Jeugd en onderwijs, Binden van economisch en creatief potentieel aan Deventer, Zorgvragers (ouderen, gehandicapten, etc) in stad en dorp. De projecten zijn: multifunctionele accommodaties en activerend en sociaal burgerschap.
Het concept programma wordt door het college beschouwd als een discussiestuk. De stadsconferentie concentreert zich op de drie inhoudelijke programmaâs. De verantwoordelijke wethouders zullen hun discussiepunten zelf voorstellen in de workshop Jeugd en Onderwijs (wethouder Ina Adema), Economisch en Creatief potentieel (wethouder Gerrit Berkelder) en Zorgvragers in stad en dorp (wethouder Jos Fleskes). Het is uitdrukkelijk de bedoeling van het college om organisaties en raadsleden invloed te geven op het ambitieniveau en op de concrete inhoud van het programma. Het concept Sociaal Programma is te downloaden op www.deventer.nl.

Publicatiedatum: 3-3-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging donderdag 3 maart 2005