Vereniging Nederlandse Gemeenten

PLAY-OFFS: ALLEEN ALS AAN DE AANGESCHERPTE VOORWAARDEN IS VOLDAAN

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat de wijziging van de competitieopzet in de eredivisie alleen ingevoerd wordt als de voorgestelde set van maatregelen uit het advies van de werkgroep wordt aangescherpt en daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De politie-inzet rond het volgende voetbalseizoen mag niet toenemen. Op 16 maart vindt hierover overleg plaats tussen burgemeesters, minister Remkes en de KNVB. Hiervoor doet de VNG de volgende voorstellen: Betaald Voetbal Organisaties verzamelen fotos van supporters bij aanvang van het seizoen
26 en 29 december en 29 en 30 april zijn geen speeldata Hardheid afspraken, monitoren en regie

BVOs verzamelen fotos van supporters bij aanvang van het seizoen Het is een absolute voorwaarde dat deze maatregel wordt doorgevoerd bij alle eredivisie clubs. Het verzamelen van pasfotos in een database werkt preventief bij het voorkomen van incidenten en aangezien iedereen in beeld gebracht is, wordt de opsporing bij incidenten vergemakkelijkt.

26 en 29 december en 29 en 30 april zijn geen speeldata De data 26 en 29 december en 29 en 30 april mogen niet in de speeldagenkalender worden opgenomen. Het huidige voorstel bevat de mogelijkheid dat de burgemeester gevraagd kan worden om op deze dagen te spelen. Het is onaanvaardbaar dat een burgemeester zich moet verwantwoorden, indien er op deze data niet gespeeld kan worden.

Hardheid afspraken, monitoren en regie
De invoering van de maatregelen moet gegarandeerd worden. De voorgestelde maatregelen zijn namelijk niet allemaal nieuw en hadden al eerder kunnen worden ingevoerd. Voorgesteld wordt een neutrale programmamanager aan te stellen om namens alle betrokken partijen regie te voeren.

Alleen als aan de aangescherpte voorwaarden is voldaan kan het nieuwe play-off systeem ingevoerd worden met ingang van het seizoen 2005/2006. Tijdens de eerste seizoenshelft dient intensief gemonitord te worden of er daadwerkelijk een reductie van de politie-inzet wordt behaald. Na de eerste seizoenshelft, in december 2005, dient duidelijk vast te komen staan dat partijen daadwerkelijk de maatregelen hebben ingevoerd. Als dat inderdaad zo is kunnen aan het eind van het seizoen 2005-2006 de play-offs plaats vinden, anders niet en wordt het 2006-2007 of later.