Gemeente Zwolle

Herinrichting Park de Wezenlanden

Op 14 februari 2005 is begonnen met de uitvoering van twee deelprojecten uit het herinrichtingsplan voor Park de Wezenlanden. De gemeenteraad heeft in 2004 het herinrichtingsplan vastgesteld. Daarbij is een krediet beschikbaar gesteld voor het verbeteren van het grote manifestatieveld voor het Provinciehuis en de aanleg van een jongerenvoorziening. Vanaf juli 2004 is de uitvoering voorbereid, onder andere door het maken van een gedetailleerd plan en een bestek. Hiervoor heeft de gemeente overleg gevoerd met (toekomstige) gebruikers en met het Adviesteam Park de Wezenlanden, met daarin vertegenwoordigers van de omliggende wijken en een aantal organisaties.

Manifestatieveld
Het manifestatieveld wordt opgehoogd, krijgt een nieuwe bovenlaag en nieuwe drainage. Daardoor ontstaat een (gras)veld dat in allerlei omstandigheden bruikbaar is voor evenementen, maar ook voor sporten, picknicken of vliegeren. Nadat de bodem verbeterd is, worden nieuwe, bredere paden aangelegd. Aan de rand komen een aantal nieuwe bomen. De bestaande bomen rond het veld blijven staan. IJs en weder dienende, wordt er halverwege mei 2005 nieuw gras ingezaaid. Eind juni zal het Ballonfiësta dan het eerste grote evenement op het vernieuwde manifestatieveld zijn.

Jongerenvoorzieningen
De nieuwe, grotere skatebaan komt te liggen tussen het manifestatieveld en de Wethouder Alferinkweg. Door het zicht vanaf de weg blijft er sociale controle, zoals dat ook bij de huidige skatebaan goed werkt. De nieuwe baan zal bestaan uit een verhoogd gedeelte van beton (met onder andere een zogenaamde bowl). Daarnaast ligt een gedeelte van asfalt, waarop een aantal skate-toestellen staan. De skatebaan is in april gereed. Naast de skatebaan komt er in de strook langs de Wethouder Alferinkweg ook een multifunctioneel asfaltveldje, voor voetbal, rolhockey, etc. Voor de aanleg van de jongerenvoorzieningen is de beplanting in de strook langs de Wethouder Alferinkweg verwijderd. Na de aanleg zullen er nieuwe heesters en bomen worden geplant.

Extra deelprojecten
De huidige speeltoestellen bij de dierenweide zijn aan vervanging toe. Nu het herinrichtingsplan er ligt, zal ook dit worden aangepakt. In het voorjaar van 2005 worden er nieuwe toestellen geplaatst. Daarbij wordt rekening gehouden met de mogelijkheid om in een later stadium de dierenweide om te vormen tot wijkboerderij, zoals opgenomen in het herinrichtingsplan. In 2005 zullen ook nieuwe deelprojecten worden voorbereid, om in 2006 uit te voeren. Meer informatie over de plannen voor het park is te vinden op www.parkdewezenlanden.nl.


---