Gemeente Zwolle

Publieksversie Energiebeleidsplan

De gemeente Zwolle wil in de periode 2004 tot 2008 een actief en voorlopend beleid voeren waar het gaat om zorgvuldig omgaan met energie. De plannen daarvoor zijn vastgelegd in een Energiebeleidsplan. In dit Energiebeleidsplan worden voorstellen gedaan voor besparing op energie binnen de thema's: gemeentelijke gebouwen en voorzieningen, woningbouw, bedrijven en duurzame energie.

Internationaal is er toenemende aandacht voor het gebruik van duurzame energiebronnen, energiebesparing en het toepassen van duurzame technologie. Energieverbruik en mondiale problemen als het broeikaseffect worden steeds meer in relatie gebracht met energieverbruik op lokaal niveau. Energiebesparing blijft belangrijk bij het oplossen van de mondiale problematiek, maar de nadruk komt meer te liggen op het stimuleren van het gebruik van duurzame energie en efficiënte omzetting van fossiele brandstoffen.

Rijkssubsidie
Op landelijk niveau zijn naar aanleiding van de Kyoto conferentie meetbare doelstellingen geformuleerd. Het is ondoenlijk deze doelstellingen te vertalen naar lokaal niveau. Daarom heeft de VNG samen met de Novem een vertaalslag gemaakt die heeft geresulteerd in de 'menukaart gemeentelijk klimaatbeleid'. Deze menukaart gaat uit van acht thema's en drie ambitieniveaus. De gemeente Zwolle licht hier vier thema's uit die het meest op haar van toepassing zijn en streeft het binnen de organisatie hoogst haalbare ambitieniveau na. Voor de thema's 'gemeentelijke gebouwen en voorzieningen' en 'bedrijven' streeft de gemeente naar een voorlopend niveau. De beide andere thema's krijgen de ambitie actief niveau mee. Op de uitvoering van het energiebeleidsplan zijn landelijke subsidiemogelijkheden van toepassing.

Lokaal niveau
De gemeente Zwolle heeft bijvoorbeeld voor de komende anderhalf jaar (d aarna vindt weer een aanbesteding plaats) een contract met Essent voor het inkopen van groene stroom. Dat is stroom die is gewonnen uit duurzame bronnen, zoals wind- en zonne-energie. Zo worden kleinverbruikers (zoals verkeersregelinstallaties, lantaarnpalen, kleine pompen en gemalen) voor 100% voorzien van groene stroom, die net zo duur is als grijze stroom. Voor de grootverbruikers geldt dat de eerste 50.000 kWh groene stroom wordt afgenomen, daarna wordt het grijs. Via een ingewikkelde rekensom kan dan worden bepaald dat de gemeente Zwolle in totaal voor 66% groene stroom afneemt.
Daarnaast stimuleert de gemeente burgers en bedrijven hetzelfde te doen. Zo wordt voor een aantal grote projecten in Zwolle een energievisie opgesteld. Dit is bijvoorbeeld gedaan bij de ontwikkeling van Hessenpoort II. De doelstelling is de inzet van 5% duurzame energie. De uitgevoerde energievisie draagt hiervoor de maatregelen aan.
Ook zal in het beleid dat momenteel wordt ontwikkeld, in het kader van prestatiegericht bouwen, aandacht worden besteed aan energieprestaties. Een ander voorbeeld is het op termijn realiseren van circa 5 windmolens. Bovendien wordt bij vergunningverlening en handhaving, alsook in het kader van de duurzame versterking Voorst en Marslanden, aandacht besteed aan energiebesparing door het Zwolse bedrijfsleven.

De volledige tekst van de publieksversie van het Energiebeleidsplan kunt u verkrijgen bij het gemeentelijk Informatiecentrum maar u kunt hem ook downloaden op www.zwolle.nl/actueel/nota´s.


---